Annons

"Beslutet att stänga av bron känns helt rätt"

Jan-Olof Bolin ångrar inte att han flyttade avstängningen och broarbetena till helgen efter nyår.
Öland • Publicerad 23 december 2003

Allmänheten har klagat över att Vägverket visar liten förståelse för att det blir problem när Ölandsbron stängs av vid större helger.

På lördagseftermiddagen beslutade Jan-Olof Bolin, projektledare för broarbetet, att skjuta upp avstängningen av bron. Orsaken var SMHI:s väderprognos som förutspådde vindar på 20 meter i sekunden och troligen också stora mängder snö.

Annons

Ovädret uteblev

Ovädret uteblev helt på söndagen och det började inte blåsa förrän efter midnatt. Vinden kom knappt upp i 15 meter per sekund.

På måndagen var det förvisso blåsigt, men som sagt, inget blåsväder.

- Det är möjligt att vi hade kunnat jobba men det hade i så fall varit farligt halt säger Jan-Olof Bolin.

Inget att klaga på

Han har inget att klaga på när det gäller SMHI.

- Jag var ute på bron på måndagen och då blåste det ibland upp till 20 meter i sekunden, så beslutet att stänga av känns helt rätt.

För allmänheten innebär det ännu en helg att hålla reda på tiderna om man ska fram och tillbaka till Kalmar. För Vägverket blir det dyrare kostnader, eftersom flytten av avstängningarna för att ett par arbetsdagar försvinner. Inget särskilt allvarligt, tycker Jan-Olof Bolin.

"Ett fåtal irriterade"

- Jag har bara hört ett fåtal irriterade. Helgen den 2-3 januari är en klämhelg och inte direkt någon festhelg, som nyårsafton.

Annons

- De flesta har förståelse för att vi måste göra så här. Och vi har lämnat en del dispenser.

Det betyder i klartext att de som ber för sin sak

kan få tillåtelse att åka över bron då den är avstängd.

Man blir då eskorterad av en av vägverkets bilar.

- Dessutom kör KLT över bron ända till klockan två på natten och när det gäller ambulans och räddningstjänst kan vi göra vägen fri på 10 minuter, säger Jan Olof Bolin.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons