Annons

Berg- och dalbanetur blev en skräckfärd

Bygeln i berg- och dalbanans vagn gick inte att sätta fast. Ändå skickade djurparkens personal i väg vagnen.
- Det var rena skräckfärden, säger Ulla Holmgren, Kalmar.
Öland • Publicerad 13 augusti 2005

Det var den 12 juli som 74-åringen från Kalmar och hennes sjuåriga barnbarn gästade Ölands djurpark.

Det verkade bli en trevlig dag - ända tills det var dags för en tur med berg- och dalbanan.

Annons

- Jag var tveksam redan från början. Jag tyckte att berg- och dalbanan såg ut att vara sliten på många sätt, säger Ulla Holmgren.

När hon och hennes barnbarn satte sig i vagnen visade det sig att bygeln som skulle fällas ned framför dem inte gick att låsa.

- Jag är inte kraftig så det kan inte ha berott på det. Jag försökte få killarna som jobbar där att bli uppmärksamma på att bygeln var lös. Men de förstod inte svenska så det var väldigt svårt för mig att göra mig förstådd, säger Ulla Holmgren.

Trots 74-åringens protester skickades hon och barnbarnet i väg. Under turen tog Ulla Holmgren spjärn med fötterna samtidigt som hon tryckte bygeln hårt mot sig och sitt barnbarn.

- Det var rena skräckfärden. Jag tänkte hela tiden på centrifugalkraften, vad som skulle kunna hända om jag inte orkade hålla emot längre. Vi hade kunnat slungas ut, säger hon.

Ville ha en ursäkt

Efter händelsen har Ulla Holmgren skrivit ett brev till ledningen för Ölands djurpark. Hon har fortfarande inte fått något svar.

- Jag hade velat ha en förklaring till det som hände och en ursäkt. Och framför allt vill jag göra dem uppmärksamma på vad som hände. Jag tänker på andra besökare i djurparken också, vad som skulle kunna hända.

Ulla Holmgren såg också att samma vagn som hon och barnbarnet hade åkt i fortsatte att användas under dagen.

- Något sådant skulle inte kunna hända här på Liseberg, säger Lars-Erik Hedin, teknisk chef på den stora nöjesparken i Göteborg.

Annons

Skulle en bygel inte fungera på Liseberg stängs den aktuella åkattraktionen av.

- Sedan sätter vi inte i gång den innan felet är utrett och åtgärdat, säger Lars-Erik Hedin.

Barometern-OT har utan framgång försökt nå ägaren till Ölands djurpark, Barbro Hägg, för en kommentar av händelsen den 12 juli.

Annelie Frank
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons