Annons

Båtklubben lutar åt flytt

Kommunen har beslutat att en del av Färjestadens segelsällskaps klubbhus ska rivas. Kanske kommer hela huset att flytta till södra hamnplanen.
Öland • Publicerad 27 december 2003

Färjestadens segelsällskap har inte varit högprioriterat då kommunen arbetat fram en ny plan för Färjestadens hamn. Det viktiga har varit att ordna plats för nya bostäder och tillhörande parkeringsplatser. Vart båtklubben ska ta vägen, har länge varit en öppen fråga.

För fem år sedan erbjöd kommunen båtklubben en ny plats omkring 100 meter norr om nuvarande klubbhus. Kommunen erbjöd sig också att betala flytten. Det löftet har kommunen nu tagit tillbaka.

Annons

Plats för ny cykelväg

Då fullmäktige beslutade att anta den nya detaljplanen för hamnen, beslutade man samtidigt att en del av segelsällskapets fastighet ska rivas, för att ge plats för en ny cykelväg.

Men var båtarna ska ställas upp på vintern, var båtägarnas vagnar får förvaras på sommarhalvåret eller hur det ska bli med jolleskjulet, mastskjulet eller plats för klubbens traktor finns det varken planer eller beslut för. Problemet försvåras ytterligare av att man förutsätter att ungefär 20 av de 70 nya hyresgästerna i de kommande hamn-husen kommer att ha egna båtar med tillhörande båtvagnar och behov av både uppställningsplatser och båtplats i hamnen.

"Huset blir utan värde"

Det här bekymrar båtklubbens ledning. Hur ska de kunna ordna sin verksamhet när de inte har ett fungerande klubbhus, ingen uppställningsplats eller annat som behövs?

"I och med rivningen är återstoden [av huset] i princip utan värde", skriver Lars Erik Holm till kommunstyrelsen.

Den 18 december träffade han byggnadschefen Mats Lindahl och stadsarkitekten Johan Lunde för att diskutera båtklubbens problem.

Flytt till Mörbylånga

Vid mötet föreslog Mats Lindahl och Johan Lunde att sällskapet kunde flytta sin verksamhet till Mörbylånga, eller kanske till Lars Willners mark norr om brofästet. Bägge förslagen ser Lars-Erik Holm som helt orealistiska.

Segelklubben tycker att det är viktigt att ha både lokaler och uppläggningsplatser samlat och till sist lyckades han övertyga Mats Lindahl och Johan Lunde om att föreslå kommunen att både klubbhus och uppläggningsplats ska lokaliseras till den södra delen av hamnen i Färjestaden. Det skulle också kunna samordnas med en servicebyggnad för gästhamnen.

Annons

Vill inte betala allt

Segelsällskapet vill inte bekosta hela den påtvingade flytten ur egen kassa och kräver därför skadeersättning enligt plan- och bygglagen.

Färjestadens segelsällskap vill också få insyn i den fortsatta hanteringen så att det blir en bra lösning både för kommunen och båtklubben.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons