Annons

Arrendator inte helt nöjd med villkoren

Det hade varit bättre med tio års arrende. Fem år är en kort tid, anser Borgholms kungsgårds nye arrendator Håkan Andersson, som inte är helt nöjd med det nya arrendeavtalet.
Öland • Publicerad 21 januari 2003

Det nya avtalet mellan kommunen och nye arrendatorn Håkan Andersson på Kungsgården har efter en del förseningar hamnat i stadshuset.

Såväl arrendeavtalet med Håkan Andersson som överenskommelsen med tidigare arrendatorn Allan Andersson om att hans arrende upphör skrevs på redan vid lucia i fjol.

Annons

- Det har blivit liggande hos deras ombud, förklarar kommunchef Lars Frick.

Arrendebostaden ingår inte

Det tidigare gårdsarrendet är omgjort till ett jordbruksarrende där endast mark och ekonomibyggnader ingår. Inga andra hus. Inte ens arrendebostaden där Håkan Andersson bor.

- Det är tråkigt att den gamla gårdsmiljön inte förblir

i sin helhet, säger Håkan Andersson.

Han har ett års uppskov med att flytta från huset.

- Till dess måste jag hitta något, säger han. Det är svårt att bo långt ifrån när man har djur som behöver tillsyn ofta.

Arrendetvisten mellan arrendatorn Allan Andersson och kommunen har varit en lång process. Parterna har inte varit ense om bland annat arrendetid och vad som ska ingå. Kommunen har planer på att nyttja bostadshusen till företagsby och det har också talats om golfbana.

Kommunens enda markreserv

Dessutom är åkermarken kommunens enda markreserv nära centralorten.

Annons

Det har man tagit fasta på i det nya avtalet. Enligt det har kommunen rätt att nyttja delar av eller hela arrendestället för annat ändamål än jordbruk. Uppsägningstiden från kommunens sida är sex månader.

- Det känns inte riktigt långsiktigt, säger Håkan Andersson. Sex månader är kort tid om det handlar om att avveckla jordbruket. Tänk om det blir golfbana som tar hela arealen. Då bromsas investeringsviljan upp.

Han står inför en hel del investeringar som måste göras.

- Det känns olustigt att skuldsätta sig på så lösa grunder om jag måste gå ifrån.

Jordbruksarrendet löper på fem år, till den 13 mars 2008. Håkan Andersson hade önskat tio år.

- Det känns lite osäkert. Om det hade blivit tio år hade jag suttit i en annan sits.

Själva driften av jordbruket påverkas inte enligt avtalet. Den höjda arrendesumman med 20 000 kronor till 160 000 har han inget emot.

Även om han inte är helt nöjd tvekade han inte att skriva på det nya arrendeavtalet.

- Jag orkar inte med att driva ärendet vidare med förhandlingar och överklaganden, säger han. Det är tungt att driva en process mot en kommun eller myndighet. De senaste fyra åren har slitit på mig som person. Jag måste få arbetsro i fem år framåt.

- Det är skönt att det är klart. Jag måste gå vidare.

Mirjam Frylestam
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons