Annons

Årets Ölänning 1990: Sven Ekberg

Femtusen människor denna ljuva fjortondejuliafton hade hört hans melodiska stämma under många år i Radio Kalmar. Under stort jubel fick man nu skåda denne reslige man ”lie”.
För där kom han, journalisten, radioprataren och producenten Sven Ekberg, Årets Ölänning år 1990. Med raska steg avancerade han mot HKH konung Carl XVI Gustaf för att ur dennes hand få ta emot det exklusiva Sollidenpriset. Båda strålade i kapp i fotoblixtars sken.
Publicerad 28 mars 2019 • Uppdaterad 14 oktober 2019
Sven Ekberg.
Sven Ekberg.
FAKTA

Juryns motivering

”Sven Ekberg har genom radions sommarprogram under en följd av år, entusiasmerande och trivsamt, genom sina många intervjuer med intressanta människor, inte minst från Öland, och åtskilliga reportage om Öland gjort ön känd i stora delar av landet. På ett lättfattligt, humoristiskt och slagfärdigt sätt har han i hög grad bidragit till att ge allmänheten en positiv bild av Öland, dess sevärdheter, rekreationsmöjligheter, kultur och historia”.

Sven Ekberg föddes år 1944 i Västervik. Att hans yrkesval var givet förstår man då fadern lystrade till namnet Sven ”Esse” Ekberg, en legendarisk tidningsman från Vimmerby och dessutom en rikskänd speaker på motortävlingar över hela landet. Svens moder Vera var under många år Barometerns-OT:s medarbetare i Vimmerby, en journalist med brett register och elegant formuleringskonst.

Efter sina journaliststudier arbetade Sven på Västervikstidningen, Östgöta-Correspondenten och i redaktionen för programmet ”Kvällsöppet” i Malmö. År 1974 anställdes han som lokalredaktör på Barometern i Borgholm.

Annons

Nästa anhalt i Svens framgångsrika karriär blev radion. År 1982 utsågs han till nyhetschef på Sveriges radio i Kalmar. Och det var här som han blev upphovsman till ett a lokalradions allra populäraste program alla kategorier, nämligen ”Sommartid” med sändningar från Borgholm. Under tio år var han producent och programledare för denna lyssnarsuccé, känd för att nästan stanna Öland och Småland under några förmiddagstimmar.

Sven Ekberg har också arbetat som producent för programmet ”Förmiddag i P 1” och han är alltsedan år 1993 producent och programledare för den matglada långköraren ”Meny” i P 1.

Till allt detta kan nämnas att han sedan många år är nyhetsreporter på SVT/ Smålandsnytt, där han med förkärlek rapporterar om allt som händer i Astrid Lindgrens förtrollande värld.

Musiken har alltid legat Sven Ekberg varmt om hjärtat. Sålunda tog han på 1970-talet initiativ till bildandet av en Elvis Presleyklubb i hemstaden, där de idérika medlemmarna hade långt gångna planer på att anordna en Elviskonsert i slottsruinen.

Sven har studerat musiklivet i Milano, Ancona och Rom dit han bjudits in av den italienska staten.

Sven Ekberg drivs också av ett socialt patos. Under flera år var han ombudsman för Stiftelsen ”Berlinbarnhjälpen” i Kalmar län. Därvid ordnade han feriehem åt barn från Västberlin, som levde under svåra omständigheter innan murens fall. Sven Ekberg har också kritiska artiklar vänt sig mot all slags främlingsfientlighet och invandrarhat.

Sven Ekberg kläckte idén till Ölands skördefest, ett evenemang som varje år lockar mellan 250–300 000 besökare till Öland från stora delar av Sverige.

Sven Ekbergs mångsidighet har resulterat i mängder av priser. Nämnas kan att hr erhållit Kalmar läns kulturpris, Gastronomiska akademiens Guldpenna den Gyllene gaffeln, som utdelas av tidningen ”Allt om mat” samt Tore Wretmans guldmedalj.

Två böcker har Sven Ekberg publicerat tillsammans med Karin Fransson och Mäns Rossander. ”Godbitar ur Meny” och ”Det bästa ur radioprogrammet Meny”. Sven Ekberg har också belönats för sin språkvård och för sin saklighet under åren i etermedierna.

Göran O T Dahlberg
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons