Annons

Amerikansk festival har rullat i gång på Öland: ”Alla är som en stor familj”

På torsdagen drog den efterlängtade festivalen i gång för andra året i rad. Amerikansk musik, mat och bilar så långt ögat når – allt i soligt väder och 50-tals vibbar.
– En bra sak med sådana här träffar är att man lär känna människor i hela landet, säger Kicki Gamalielsson.
Borgholm • Publicerad 30 maj 2024
Kicki Gamalielsson och Anne-Sofie Eriksson träffades genom ett gemensamt intresse för bilar och har åkt på träffar och cruising i hela landet – den här gången på Lundegård på Öland.
Kicki Gamalielsson och Anne-Sofie Eriksson träffades genom ett gemensamt intresse för bilar och har åkt på träffar och cruising i hela landet – den här gången på Lundegård på Öland.Foto: Adam Skär

Strålande sol som blänker på bilarnas lack var vad som gällde när American Days öppnade under torsdagen. Likt förra året har personer från hela och runt om världen tagit sig till Öland för att visa upp sina konstruktioner.

– Det är till största del en stereoinstallation, men stommen är fortfarande likt originalet. Det började som ett coronaprojekt där omkring 2019, det var då jag började bygga på riktigt men det här är den tredje och sista versionen, säger Henrik Zhong-Jie Landén som har åkt från Göteborg.

Henrik Zhong-Jie Landén min sin blåa Cardillac 57 på 305 hästkrafter.
Henrik Zhong-Jie Landén min sin blåa Cardillac 57 på 305 hästkrafter.Foto: Adam Skär
Bakluckan har gjorts om till en stor stereo.
Bakluckan har gjorts om till en stor stereo.Foto: Adam Skär
Annons

Bilen är en gammal Cadillac 57 med grunden till stor del lik originalet, men uppdaterad med bland annat backskärmar och annan modern teknik. Ett fokus i ombyggnaden låg på att ha en ljus kupé och turkos lack för att skapa en Hawaiikänsla.

Varför just Öland?

– Om det är en träff för amerikansk kultur om året man ska gå på så är det denna.

Vissa söker sig specifikt till American Days, men andra tänker att en tur till Öland låter trevligt.

– Vi brukar åka på träffar stora delar av sommarhalvåret och i år var det Ölands tur. Vi drack öl och tänkte att en tur till Öland vore väl kul, säger en i Christer Fernlunds sällskap.

Taket som fälls tillbaka helt i baksätet är det unika med Christer Fernlunds bil
Taket som fälls tillbaka helt i baksätet är det unika med Christer Fernlunds bilFoto: Adam Skär
Bortsett från insidan är stora delar av originalbilen kvar.
Bortsett från insidan är stora delar av originalbilen kvar.Foto: Adam Skär

Christer berättar att bilen är en Ford Galaxie Skyliner 59, och att dess speciella funktion är att hela taket går att fälla tillbaka i baksätet.

– Det mesta är kvar av originalbilen. Det mesta som har ändrats insidan.

Besökarna Anne-Sofie Eriksson och Kicki Gamalielsson träffades genom ett gemensamt intresse för bilar och har åkt på träffar och cruising i hela landet och säger att de besöker American Days efter de goda ryktena de hörde.

– En annan bra sak med sådana här träffar är att man lär känna människor i hela landet, och alla är så hjälpsamma. Ifall vi har problem med bilen kommer minst fem personer fråga om vi vill ha hjälp, och man är alltid redo med egna kylslangar eller vad man behöver, säger Kicki.

– Alla blir som en stor familj, instämmer Anne-Sofie.

Annons

Givetvis måste man inte ha en bil att visa upp för att gilla läget.

– Vi kom i går och det är redan helt fantastiskt. Om man säger att sleven är i grytan så är American Days grytan, säger Katta som besöker från Skåne.

LÄS & SE MER:

Adam SkärSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons