Annons

Ambulans ska bli tryggare arbetsplats

Säkerhetsvästar och fler poliser ska göra ambulanspersonalens arbete tryggare - i alla fall enligt många röster. Men alla är inte så säkra på det
Öland • Publicerad 2 augusti 2005

- Risken är att en säkerhetsväst ger en falsk känsla av trygghet, säger Roland Johansson, verksamhetsledare för ambulanspersonalen i Kalmar län.

- Polisen kommer alltid till ambulanspersonalens hjälp så fort vi kan. Det är inte säkert att vi skulle komma fortare om det fanns fler poliser. Det handlar om hur vi prioriterar, säger Anders Pleijel, poliskommissarie i Kalmar.

Annons

Tillbud gjorde frågan aktuell

Diskussionerna om ambulanspersonals arbetssituation har aktualiserats efter ett par tillbud på Öland.

Under en kort period har personalen vid Borgholmsambulansen utsatts för två obehagliga händelser. Båda gångerna har en patient blivit våldsam inne i ambulansen.

Senaste tillbudet var förra veckan. En medvetslös och drogpåverkad man hämtades upp vid torget i Borgholm. På Ölandsbron återfick mannen medvetandet och började sparka mot ambulanspersonalen och inredningen.

Tydliga instruktioner

Att inte utsätta sig för risker är den allra bästa säkerhetsåtgärden för ambulanspersonal. De som arbetar i ambulanser har tydliga instruktioner om att inte ingripa i situationer som kan bli hotfulla. Då ska polis i stället tillkallas.

- Visst kan det hända att de får vänta på oss. Men jag tycker inte att det är sämre nu än tidigare, säger Anders Pleijel.

De som arbetar i ambulansen ska sätta hålla sig i bakgrunden tills de kan ingripa utan risk för sin egen säkerhet.

- Patienter ska inte heller tas in i ambulansen om minsta misstanke om hot eller våld förekommer, säger Roland Johansson.

Vid de båda tillbuden på Öland har ambulanspersonalen agerat helt rätt och satt sig själv i säkerhet, menar Roland Johansson.

Annons

- Man kan inte alltid förutse att en medvetslös vaknar upp i ambulansen, säger han.

Utvärdering av västar

På vissa håll i Sverige har ambulanspersonal tillgång till säkerhetsvästar som skyddar bålen.

Några ambulansanställda på Öland har sagt att de vill ha sådana västar.

- Risken finns att man tar på sig västen och sedan tror att det bara är att gå fram vid hotfulla situationer. Men så vill vi inte ha det, säger Roland Johansson, som dock inte helt vill utesluta inköp av västar till ambulanspersonalen i Kalmar län.

- Det ska göras utvärdering av dem som har använt västarna. Sedan får vi väl se.

Utbildning och kamratstöd

I Roland Johanssons recept för att göra ambulanserna till en tryggare arbetsplats ingår framför allt utbildning och kamratstödjare.

- Det kommer att bli kurser om hot och våld i höst. Målet är också att varje station ska ha en utbildad kamratstödjare som kan stötta sina kolleger efter obehagliga händelser, säger han.

annelie frank

annelie.frank@barometern.se

Annelie Frank
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons