Annons

Allt fler lokaler står tomma i köpstaden

Flera tomma lokaler, restaurangen i konkurs och nu flyttar även leksaksaffären. Oron för Ölands Köpstad är stor bland kunder.
Ska Köpstaden bli en Spökstad?
Öland • Publicerad 10 februari 2010
Faksimil: 20100206: Köpstaden mister leksaksaffärFoto: Sofia Hedman

Björn Bäckstedt som är centrumledare på Köpstaden hävdar att det inte finns någon anledning till oro.

– Vi har en masterplan. Vi ska inte ta in fel hyresgäster. Det vi söker är en långsiktig lösning för hela köpstaden.

Annons

Han säger att man skulle kunna ha fullt i alla butiker redan nu, men att bara fylla tomma ytor är inte nog.

– Vi vill ha långsiktiga lösningar, inte butiker som kanske finns ett år eller två. Därför vill vi ha en ordentlig affärsplan hos dem som vill hyra. Det tar lite längre tid att lägga ett sådant pussel, och jag förstår att folk är oroliga när det står tomt länge. Men vi har båden en masterplan, plan b och plan c.

När det gäller Leksaksmagasinet vill Björn Bäckstedt framhålla att flytten inte var helt oväntad. Leksaksmagasinets ägare hade sedan länge aviserat att han tänkte trappa ned och därmed antingen sälja eller flytta.

Björn Bäckstedt har i tidigare intervjuer sagt att Ölands Köpstad inte bara ska vara en handelsplats, utan även en mötesplats. Nu förklarar han närmare hur man tänker:

– Man måste se till omvärlden. För 10-15 år sedan var Köpstaden det enda köpcentret i regionen. Nu finns ett antal runt Kalmar och det påverkar givetvis oss. Det är inte realistiskt att bara expandera med handel. Många har det jobbigt, inte bara hos oss i Köpstaden, utan även i Kalmar.

Om det inte bara ska vara handel i Köpstaden, uppstår förstås frågan vad man ska ha i stället.

– Vi diskuterar fortfarande med kommunen om biblioteket, det är ett alternativ. Det finns förstås även annat, säger Björn Bäckstedt utan att vilja gå in på närmare detaljer.

Det går rykten att de några av de stora affärerna kommer att flytta från Ölands Köpstad. Barometern har ringt runt och just nu ser det ut så här:

? Lindex: "Vi har inga planer på förändringar."

? Kapp Ahl: "Vi ska vara kvar".

Annons

? Dressman: "Vi för en dialog med fastighetsägaren om utvecklingen för centrat, men vi har ingen större oro för vår butik där."

? Team Sportia: "Det börjar bli för många tomma lokaler för att vi ska vara nöjda. Men vi har ett kontrakt som löper och vi har inga direkta planer på förändringar. Men fastighetsägaren måste se till att fylla lokalerna."

? H & M: "Vi vet att det går en massa rykten om H&M i Färjestaden men kommenterar inte rykten."

Sofia Hedman
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons