Annons

Äldre kvinna anmäler Borgholms kommun

Den äldre kvinnan fick uppfattningen att hon lovades ett sommarjobb på ett äldreboende i Löttorp.
Nu har hon anmält Borgholms kommun till diskrimineringsombudsmannen, DO.
Öland • Publicerad 4 februari 2010

- Jag tror att allt det här bygger på ett missförstånd, säger Krister Kronzell, personalchef i Borgholms kommun.

Det var i somras som den då 77-åriga kvinnan, som bor i Kalmar, sökte och uppfattade sig få sommarjobb på äldreboendet. I sin anmälan till DO uppger kvinnan att hon blev hånad för sin ålder och att hon inte hade bil av övrig personal redan första dagen på arbetsplatsen. Personalen ska också ha ringt till sina överordnade och sagt att de inte ville ha kvinnan där.

Annons

Kvinnan hann aldrig få det anställningsbevis som hon säger att hon blev lovad, och redan samma kväll som hon har gjort sin första arbetsdag får hon veta att hon aldrig har blivit anställd. I sin anmälan skriver hon att känner sig mycket illa behandlad på grund av sin ålder, bland annat ska övrig personal ha sagt att det var viktigare att ungdomar fick jobb än att pensionärerna fick det.

- Vad som egentligen har gått fel vet jag inte, men på något sätt måste ju kvinnan ha fått den uppfattningen att hon hade fått jobbet, säger Krister Kronzell.

Kvinnan har redan fått en ersättning på 2 800 kronor från Borgholms kommun, men är inte nöjd med detta utan vill ha 20 000 kronor.

*Är inte den redan utbetalade ersättningen ett erkännande om att ni har gjort fel?

- Det vet jag inte om man kan säga. Det är snarare så att vi har velat kompensera kvinnan för den dagen hon var på äldreboendet.

DO vill nu ha svar på hur det eventuella anställningsförfarandet gick till; vad kvinnan blev lovad, vem som beslutade att anställa/säga upp henne, om hennes ålder var känd och om det var den som var anledning till uppsägningen samt på vilka grunder som ersättningen på 2 800 kronor har betalats ut.

Annelie Frank
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons