Annons

15-åring pojke åtalas för försök till dråp

En ungdomsfest i Eriksöre i somras leder till att en 15-åring åtalas för försök till dråp.
Öland • Publicerad 2 december 2003

I slutet av augusti samlades 50-60 ungdomar i åldern 14-17 år på en gård i byn för en större fest.

En hel del alkohol dracks under kvällen, men det som skulle bli en trevlig tillställning slutade med att två ungdomar knivskars. En av dem var, enligt läkaren som undersökte honom, bara några få centimeter från att få livshotande halsskador.

Annons

Efter en omfattande polisutredning börjar nu bilden över vad som hände klarna.

Den åtalade 15-åringen har berättat att han under kvällen flera gånger blivit beskjuten av den jämnårige kamraten med ett så kallat soft airgun. Detta var den utlösande faktorn till att han beväpnade sig med kniv och senare gick till angrepp.

Gammalt groll

I bakgrunden finns också en gammal konflikt mellan pojkarna. Enligt 15-åringen har han under lång tid blivit mobbad och kallad olika nedsättande öknamn, bland annat LF (lodisfan). Beskjutningen under festen var det som fick bägaren att rinna över.

För andra ungdomar berättade 15-åringen att han tänkte döda den andre pojken. Det fick denne veta och tog med sig en kamrat ut för att ta reda på vad 15-åringen menade.

Den skurne åtalas också

De tre möttes på en dåligt upplyst grusväg. Efter en kort ordväxling hade de två pojkarna knivskurits i hals respektive ansikte och springande lämnade de platsen. Av förhörsprotokollen framgår att 15-åringen ville söka upp en av dem för att ytterligare skada honom. Han stoppades av flera andra ungdomar som ingrep.

Nu blir det snart rättssak av den dramatiska kvällen i Eriksöre. 15-åringen har förutom försök till dråp också åtalats för att ha knivhotat flera andra festdeltagare. Dessutom kommer han att ställas till svars för ett stort antal inbrott som han begått under 2002 och 2003 tillsammans med ett par andra tonåringar.

Även den svårast knivskurne pojken har åtalats. Han är misstänkt för att gjort sig skyldig till misshandel i samband med att han besköt 15-årigen med ett soft airgun-gevär. Dessutom står han under åtal för misshandel av två 13-åriga pojkar på Skansenskolan i Mörbylånga under vårterminen.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons