Annons

Zornmuseet köper amerikanskt Zornporträtt

Konst • Publicerad 11 juni 2019
Porträtt "Mrs. Walter Bacon". Pressbild.
Porträtt "Mrs. Walter Bacon". Pressbild.Foto: Bukowskis

Zornmuseet i Mora har tack vare donationer kunnat köpa verket "Mrs. Walter Bacon" av konstnären Anders Zorn. Målningen är ett porträtt av den amerikanska societetsdamen Virginia Purdy Bacon och beställdes av modellens bror, Clarence Barker, som även han hade blivit avporträtterad av Zorn.

"Zornmuseet har hittills inte ägt något amerikanskt porträtt av Zorn och därför är detta förvärv så viktigt för oss", säger museidirektör Johan Cederlund i ett pressmeddelande.

Porträttet målades i Paris 1891 och är det ena av två porträtt av Virginia Bacon som Anders Zorn färdigställde. Det andra, i helfigur, finns på Metropolitan Museum of Art i New York. "Mrs. Walter Bacon" ingick i Bukowskis vårauktion och såldes till ett slutpris på 2 695 000 kronor.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons