Annons

Anfall från kärnkraftverk: Ukraina i svår sits

Det faktum att Ryssland beskjuter städer från det ockuperade kärnkraftverket Zaporizjzja gör det svårt för Ukraina att besvara elden. Syftet är att "sätta Ukraina i en svår position", skriver ett amerikanskt institut som bevakar utvecklingen i kriget.
Ukraina • Publicerad 4 augusti 2022
En rysk soldat står på vakt i en del av ukrainska kärnkraftverket Zaporizjzja, som ryska styrkor ockuperar. Bilden är från i maj.
En rysk soldat står på vakt i en del av ukrainska kärnkraftverket Zaporizjzja, som ryska styrkor ockuperar. Bilden är från i maj.Foto: AP/TT

Striderna fortsätter att rasa i sydöstra Ukraina och rapporter om kraftiga explosioner kommer från städerna Mykolajiv och Nikopol.

Ryska styrkor ska ha avfyrat 60 raketer mot Nikopol, som har drygt hundra tusen invånare och ligger nära landets största kärnkraftverk, ryskockuperade Zaporizjzja.

Annons

Ett femtiotal hus ska ha skadats och elen slagits ut, enligt ukrainska uppgifter.

Dålig position

Den USA-baserade tankesmedjan Institute for the Study of War (ISW) tror att Ryssland avsiktligt beskjuter just området kring Nikopol och Zaporizjzja för att "sätta Ukraina i en svår position".

"Antingen besvarar Ukraina elden och riskerar internationellt fördömande och en kärnkraftsolycka (vilket de ukrainska styrkorna sannolikt inte kommer att göra), eller så tillåter man de ryska styrkorna att fortsätta skjuta mot ukrainska positioner från en effektiv, säker zon", heter det i institutets senaste rapport.

Chefen för internationella atomenergiorganet IAEA varnade tidigare i veckan för den extremt allvarliga situationen vid kraftverket.

Dödsfall

Sammanlagt nio regioner har drabbats av ryska anfall det senaste dygnet och flera personer ska ha dödats, enligt det ukrainska presidentkansliet.

Rysk beskjutning vid en busshållplats i staden Toretsk dödade åtta personer, enligt Pavlo Kyrylenko, guvernör i regionen Donetsk i östra Ukraina.

Ett stort antal människor väntade vid hållplatsen när denna besköts med artillerield, skriver Kyrylenko på Telegram.

Kritik från Amnesty

Ukraina får samtidigt skarp kritik från Amnesty International som anser att landet bryter mot internationell lag och sätter civila i fara. Ukrainsk militär använder bostadsområden, inklusive skolor och sjukhus, som baser, hävdar Amnesty enligt AFP.

Människorättsorganisationen listar 19 städer och byar i regionerna Charkiv, Donbas och Mykolaiv där man säger sig ha dokumenterat detta. Amnesty betonar att det inte rättfärdigar ryska attacker mot civil samhällsstruktur.

Ukrainas regering avfärdar rapporten som "orättvis". Enligt president Volodymyr Zelenskyjs rådgivare Mychailo Podolyak gör armén sitt bästa för att flytta civila till säkrare områden.

Försvarsminister Oleksij Reznikov anser att Amnestyrapporten "ifrågasätter Ukrainas rätt att försvara sig".

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons