Annons

Zelenskyj: Vi gör framsteg

Det ryska motståndet är hårt, men Ukraina går fram "steg för steg", säger president Volodymyr Zelenskyj om den pågående offensiven.
Ukraina • Publicerad 3 juli 2023
Ukrainas vice försvarsminister Hanna Maljar. Arkivbild.
Ukrainas vice försvarsminister Hanna Maljar. Arkivbild.Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

– Förra veckan var svår längs frontlinjen. Men vi gör framsteg. Vi går fram steg för steg, säger Zelenskyj.

Enligt vice försvarsminister Hanna Maljar återtog Ukraina 37 kvadratkilometer från ryska styrkor förra veckan. Nio kvadratkilometer togs tillbaka i östra Ukraina och ytterligare 28 kvadratkilometer har återtagits i södra Ukraina, uppger Maljar.

Annons

Hon tillägger att ukrainska trupper deltar i "häftiga" strider runt staden Bachmut i landets östra delar. I södra Ukraina har ukrainska styrkor uppnått framgångar vid fronten i närheten av Melitopol och Berdjansk, säger Majlar.

Uppgifterna har inte bekräftats av oberoende källor.

Ryska styrkor är också på offensiven och har de senaste dagarna inlett nya anfall mot Svatove i norra Luhansk. I söndags sade Maljar att Ryssland rycker fram nära Svatove, liksom i trakterna kring städerna Avdivka, Mariinka och Lyman.

Sjojgu: Ukraina misslyckas

Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu hävdar att Ukraina inte har nått några av sina mål i kriget, utan att nästan alla stridsvagnar av typen Leopard som landet har fått från Polen och Portugal har förstörts.

Sjojgu och den reguljära ryska armén utmanades under midsommarhelgen av Wagnergruppens upprorsförsök. I en första kommentar till det kortlivade myteriet säger han på måndagen att myteriet inte har påverkat de ryska soldaternas insatser i kriget.

– Planerna misslyckades främst för att de väpnade styrkornas personal visade lojalitet till sin ed och militära plikt, säger han om Wagnerledaren Jevgenij Prigozjins uppror mot den militära ledningen i Moskva.

Behöver inte fler

Ryssland behöver inte mobilisera fler för att ersätta de Wagnersoldater som har lämnat striderna i Ukraina efter upproret, hävdar överste Andrej Kartapolov, ordförande för underhusets försvarskommitté, enligt den ryska statliga nyhetsbyrån Tass.

– Det finns inget hot alls om en minskad stridspotential, varken på medellång eller lång sikt, uppger han.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons