Annons

Zelenskyj står inför lägenhetsskandal

Ukraina • Publicerad 2 maj 2019
Ukrainas tillträdande president Volodomyr Zelenskyj och hans fru Olena Zelenska under valdagen den 21 april.
Ukrainas tillträdande president Volodomyr Zelenskyj och hans fru Olena Zelenska under valdagen den 21 april.Foto: Vadim Ghirda/AP/TT

Den 41-årige komikern Volodomyr Zelenskyj vann presidentvalet den 21 april efter en kampanj om att vara fristående från korruptionen och den förmögna elit som dominerar Ukrainas näringsliv och politik. Nu antyder dokument att hans fru Olena Zelenska 2013 fick köpa en lyxig våning vid Svarta havet av den rike affärsmannen Oleksandr Buryak till ett pris långt under marknadsvärdet.

I ett uttalande efter att medier börjat rapportera om saken skriver Zelenskyjs kansli att alla skatter och avgifter för köpet är betalda. Det står också att inköpspriset var i linje med dåvarande marknadspris, vilket i ett andra uttalande ändrades till att priset bedömts professionellt och jämförts med liknande objekt i området.

Annons

Men register på flera olika fastighetssajter sätter kvadratmeterpriserna vid tiden för köpet till det dubbla eller mer än det som Zelenska betalade.

Buryak har inte velat kommentera.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons