Annons

Zelenskyj skickar hem georgiskt sändebud

Ukraina/Georgien • Publicerad 3 juli 2023
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj visar upp foton av Michail Saakasjvili vid en presskonferens i februari i år. Arkivbild.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj visar upp foton av Michail Saakasjvili vid en presskonferens i februari i år. Arkivbild.Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har bett Georgiens ambassadör att lämna landet och resa hem för att "försöka rädda" den fängslade expresidenten Michail Saakasjvili.

"Idag har jag instruerat utrikesdepartementet att kalla upp Georgiens ambassadör, för att framföra vår starka protest och uppmana honom att lämna Ukraina inom 48 timmar för samråd i sin huvudstad", skriver Zelenskyj på Twitter.

Annons

Han uppmanar Georgien att överlämna Saakasjvili till Ukraina. Saakasvili avtjänar ett sexårigt fängelsestraff i hemlandets Georgien. Hans ansökan om strafflindring med hänsyn till hans försämrade hälsoläge avslogs tidigare i år av en domstol i Tbilisi.

Saakasjvili var Georgiens president mellan 2004 och 2013. Han fråntogs sitt georgiska pass efter att ha blivit ukrainsk medborgare 2018.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons