Annons

Zelenskyj till FN: Ta ert ansvar

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj gick till angrepp mot Ryssland – och mot FN:s säkerhetsråd som inte kan stoppa de ryska aggressionerna.
Rysslands FN-ambassadör svarade att nazister styr Ukraina.
Ukraina • Publicerad 5 april 2022
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i historiskt tal i FN:s säkerhetsråd.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i historiskt tal i FN:s säkerhetsråd.Foto: John Minchillo/AP/TT
Rysslands FN-ambassadör Vasilij Nebenzia.
Rysslands FN-ambassadör Vasilij Nebenzia.Foto: John Minchillo/AP/TT
Ukrainska soldater undersöker förstörda ryska stridsvagnar efter striderna i Butja.
Ukrainska soldater undersöker förstörda ryska stridsvagnar efter striderna i Butja.Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT
Volodymyr Zelenskyj besökte staden Butja utanför Kiev på måndagen.
Volodymyr Zelenskyj besökte staden Butja utanför Kiev på måndagen.Foto: Ronald Schemidt/AFP/TT

De 15 medlemsländerna i säkerhetsrådet, i salen i FN:s högkvarter i New York, lyssnade intensivt när Zelesnkyj talade via videolänk från Kiev.

En av dem, den ryske FN-ambassadören, satt med stel min och lyssnade i protest.

Annons

Zelenskyj inledde med att hänvisa till grundportalen i FN-stadgan, den stadga som antogs efter andra världskriget och som skulle förhindra liknande krig.

Redo stänga FN?

Sedan anklagade han FN för att inte uppfylla detta ansvar. Han varnade för att säkerhetsordningen i världen omkullkastas av den ryska invasionen – och Rysslands möjlighet att lägga in sitt veto i säkerhetsrådet.

– Är ni redo att stänga FN? Anser ni att internationell rätt har spelat ut sin roll? Om ert svar är nej så måste ni agera omedelbart.

Sedan drog han paralleller med rättegångar mot nazisternas krigsförbrytare, som Nürnbergrättegångarna där de skyldiga dömdes.

Det som nu sker i Ukraina är de värsta krigsbrott som världen sett sedan andra världskriget, sade Zelenskyj:

– De blockerar medvetet städer och orsakar svält. Målet för Rysslands militär är att döda så många civila som möjligt.

Den ryske FN-ambassadören Vasilij Nebenzia satt med stenansikte under talet. När det var Nebenzias tur med talarmikrofonen, upprepade han den ryska hållningen.

– Det sägs att det inte finns några nazister i Ukraina. Men titta vilka det är som styr landet, sade Nebenzia, som också påstod att det inte fanns några lik på gatorna i Butja när ryska armén lämnade staden.

Kina valde återigen en diplomatisk hållning, och dess FN-ambassadör Zhang Jun sade att uppgifterna om civila dödsfall är "mycket besvärande", men att anklagelserna måste verifieras.

"Lång väg framåt"

Först ut i den sorgliga sammankomsten i FN-skrapan var världsorganisationens generalsekreterare António Guterres. Uppgivet uppmanade han:

Annons

– Detta krig måste ta slut. Nu.

Men inget tyder på det enligt FN:s undergeneralsekretare i humanitära frågor, Martin Griffiths, som precis besökt Moskva för samtal:

– Vägen framför oss är lång, men vi måste ta oss framåt, sade han.

Utspelen följde efter hårda ord från omvärlden om ryska grymheter, med skarpa markeringar från Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och USA:s utrikesminister Antony Blinken.

– När den ryska vågen dras tillbaka från delar av Ukraina så ser världen död och förstörelse i dess spår, sade Blinken inför en avresa till Europa.

– Detta är inte en enstaka händelse, sade han om vittnesmålen från staden Butja.

– Det är en medveten insats för att döda, tortera, våldta och begå illdåd.

Sällan har stundens allvar vilat så tungt över säkerhetsrådets sal i New York där många krig och konflikter har behandlats.

– Ni har sett vad som hände i Butja. Men det finns fler platser, sade Zelenskyj om de platser där krigsbrott befaras ha begåtts: Mariupol, Tjernihiv, Borodjanka och Sumyregionen.

– De har dödat hela familjer, vuxna och barn, och sedan försökt bränna deras kroppar, sade Zelenskyj.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons