Annons

Attacker mot stora delar av Ukraina – många döda

En lång rad ukrainska städer har beskjutits av ryska robotar – attacker som utgör Rysslands hämnd efter helgens explosion på Kertjbron.
Vladimir Putin varnar Ukraina för kraftig rysk respons på nya ukrainska attacker.
Ukraina • Publicerad 10 oktober 2022
Människor får vård efter robotattackerna mot Ukrainas huvudstad Kiev.
Människor får vård efter robotattackerna mot Ukrainas huvudstad Kiev.Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT
Räddningsarbetare intill utbrända bilar i centrala Kiev.
Räddningsarbetare intill utbrända bilar i centrala Kiev.Foto: Adam Schreck/AP/TT
En kvinna som skadats i morgonens attacker mot Kiev.
En kvinna som skadats i morgonens attacker mot Kiev.Foto: Efrem Lukatsky

Kroppar som dolts av filtar ligger utspridda bland fallna höstlöv. Bredvid kraterlika hål i marken står skeletten av utbrända bilar. En kvinna med blodig tröja lutar sitt bandagerade huvud mot en vägg.

Bilderna som kablas ut efter morgonens attacker mot ukrainska städer visar på omfattande förödelse. Uppgifterna varierar, men enligt Kievs räddningstjänst har attackerna mot huvudstaden krävt minst fem liv. Även från industristaden Dnipro rapporteras dödsfall.

Annons

I ett tiotal ukrainska städer tvingades invånarna söka skydd under morgonens robot- och drönarattacker. Totalt använde Ryssland 83 projektiler och 17 iransktillverkade drönare under angreppet, enligt siffror från Ukrainas försvarsdepartement som nyhetsbyrån Efe redovisar.

Putin varnar

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger att de ryska attackerna främst riktades mot landets energiinfrastruktur.

"De har två mål. Energianläggningar över hela landet", säger Zelenskyj i en video och tillägger att "den andra måltavlan är folket".

Rysslands president Vladimir Putin bekräftar att Ryssland låg bakom attackerna och uppger indirekt att de var ett svar på lördagens explosion på Kertjbron, den enda landförbindelsen mellan det annekterade Krim och Ryssland. Under söndagen anklagade Putin Ukrainas säkerhetstjänst för att ligga bakom broattacken.

– Det var omöjligt att låta (de ukrainska attackerna) förbli obesvarade. Om de fortsätter kommer Rysslands respons att bli kraftig och motsvara nivån på hotet, säger Putin under ett tv-sänt möte i det ryska säkerhetsrådet.

Bedömare påpekar dock att Kertjbron kan ses som ett legitimt militärt mål – medan de civila områden som träffades av måndagens ryska attacker är något helt annat.

Lekplats träffades

Strömavbrott rapporteras på flera håll i Ukraina efter attackerna, däribland i Dnipro, Charkiv och Lviv. Städer i samtliga ukrainska regioner utom Krim ska ha träffats av ryska projektiler.

I sin första kommentar om attackerna på måndagsmorgonen uppmanade Zelenskyj befolkningen att söka skydd.

"De försöker att krossa oss och radera oss från jordens yta. Krossa vårt folk som sover i sina hus i Zaporizjzja. Döda människor som går till jobbet i Dnipro och Kiev", skrev presidenten via meddelandeappen Telegram.

I Kiev hördes flyglarmet i runt en timme innan den första explosionen, som skedde strax efter klockan åtta på måndagsmorgonen, lokal tid.

Lekplats träffades

Annons

På bilder och videoklipp syns utbrända bilar och svart rök stiga mot himlen. På ett klipp från den centrala parken Sjevtjenko, som i vanliga fall är full med folk och gatumusikanter, syns en krater med bråte genom tjock rök. Även en lekplats har till hälften utplånats.

Kievs borgmästare Vitalij Klytjko bekräftade tidigt att flera explosioner hörts i det centrala Sjevtjenko-distriktet, som inrymmer både historiska kvarter och flera regeringsbyggnader. En parlamentsledamot publicerade en bild på Twitter som visar att minst en explosion inträffat intill Kievs universitet.

Explosionerna i Kiev utgör de första attackerna mot huvudstaden sedan den 26 juni.

Passerade över Moldavien

Robotarna ska ha avfyrats från en rad olika platser, däribland Belarus, Krim, Svarta havet och Kaspiska havet, enligt Efe. Ukrainas grannland Moldavien uppger att tre ryska kryssningsrobotar passerade genom moldaviskt luftrum på måndagsmorgonen efter att ha avfyrats från ryska fartyg i Svarta havet. Utrikesminister Nico Popescu har kallat upp Rysslands ambassadör i landet för att "förklara sig", rapporterar AFP.

I sitt dagliga tal på söndagskvällen uppmanade Volodymyr Zelenskyj omvärlden att klassa Ryssland som en terrorstat med anledning av helgens attack mot staden Zaporizjzja, där minst tolv personer dödades. Han krävde också att Ryssland måste fördömas och isoleras på alla nivåer.

Senare på måndagen sker en omröstning i FN:s generalförsamling med anledning av Moskvas försök att annektera delar av Ukrainas territorium.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons