Annons

Biden utlovar luftvärn efter robotattackerna

Som en följd av det ryska robotanfallet mot flera ukrainska städer lovar USA:s president Joe Biden att förse Ukraina med avancerade luftförsvarssystem.
Ukraina • Publicerad 10 oktober 2022
USA:s president Joe Biden lovar Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att förse Ukraina med fler vapen. Bildmontage.
USA:s president Joe Biden lovar Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att förse Ukraina med fler vapen. Bildmontage.Foto: Manuel Balce Ceneta/Andrew Kravchenko/AP/TT

Beskedet kom kort efter det att Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj hållit sitt dagliga tal på sociala medier, och i det hälsat att Ukraina inte låter sig skrämmas av de ryska robotattackerna.

– Ukraina kan inte skrämmas. Det kan bara bli mer enat. Ukraina kan inte stoppas, säger den ukrainske presidenten.

Annons

Samtidigt hotar han med att göra "slagfältet ännu mer smärtsamt" för de ryska styrkorna.

En lång rad ukrainska städer, däribland huvudstaden Kiev, besköts med ryska robotar – hämndattacker från Ryssland efter helgens explosion på Kertjbron.

Runt tio människor rapporteras ha dödats i måndagens attacker.

Biden och Zelenskyj talade med varandra under måndagen och enligt Vita huset lovade då USA:s president "att fortsätta att ge Ukraina det stöd som behövs för att försvara sig, inklusive avancerade luftförsvarssystem".

Kort därpå skrev Zelenskyj på Twitter att "luftförsvar är för närvarande prioritet nummer ett i vårt försvarssamarbete".

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons