Annons

Nytt anfall mot Zaporizjzja

En person som arbetar vid kärnkraftverket i Zaporizjzja har enligt ukrainska uppgifter skadats i ny rysk beskjutning.
Samtidigt hävdar man från ryskt håll att det är Ukraina som attackerat kärnkraftverket.
Ukraina • Publicerad 7 augusti 2022
Kärnkraftverket i Zaporizjzja ska ha utsatts för ny beskjutning sent i lördags. Arkivbild.
Kärnkraftverket i Zaporizjzja ska ha utsatts för ny beskjutning sent i lördags. Arkivbild.Foto: Olexander Prokopenko/AP/TT

Den ukrainska kärnkraftsmyndigheten Energoatom uppger att kärnkraftverket i Zaporizjzja utsatts för ny rysk raketbeskjutning.

Enligt myndigheten skedde anfallet sent i lördags och en person, anställd vid kärnkraftverket, skadades i samband med beskjutningen. Det meddelar Energoatom på Telegram, rapporterar The Guardian.

Motstridiga uppgifter

Annons

Men det av Ryssland installerade ockupationsstyret hävdar att det är den ukrainska militären som under natten mot söndagen attackerat kärnkraftverket. Enligt uppgifterna har beskjutningen träffat 400 meter från en reaktor i drift, rapporterar den ryska statskontrollerade nyhetsbyrån Tass.

Uppgifterna om attacken har inte bekräftats från oberoende håll. Parternas redogörelser för hur det går i kriget är genomgående svåra att verifiera.

Ukraina och Ryssland har tidigare anklagat varandra för att ha utsatt kärnkraftverket för beskjutning i fredags. Kärnkraftverket Zaporizjzja ockuperades av den ryska militären tidigt under landets invasion av Ukraina.

Kräver reaktioner

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har flera gånger beskrivit Rysslands attacker mot kärnkraftverket som terror.

– Ryska terrorister blev först i världen att använda ett kärnkraftverk för terror, sade han under sitt nattliga tal.

Nu kräver han att "rysk kärnvapenterror" skapar starkare reaktioner internationellt.

I ett samtal med EU:s rådsordförande Charles Michel krävde Zelenskyj sanktioner mot rysk kärnkraftsindustri och kärnbränsle. Det skriver Zelenskyj på Twitter på söndagen.

Risk för katastrof

Energoatom meddelade tidigare att fredagens beskjutning utgör en allvarlig risk för möjligheten att driva anläggningen på ett säkert sätt.

Det internationella atomenergiorganet IAEA har också uppgett att beskjutningen understryker "den mycket påtagliga risken för en kärnkraftskatastrof som kan hota folkhälsan och miljön i och utanför Ukraina".

Ukrainska försvarsdepartementet hävdar att den ryska militären har minerat kärnkraftverket. Ryssarna ska ha transporterat vapen, utrustning och sprängämnen till området, enligt en talesperson.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons