Annons

Ukraina: inte bakom attack mot rysk oljedepå

En oljedepå i Ryssland uppges ha stuckits i brand av ukrainsk militär. En representant för Ukrainas säkerhetstjänst säger att landet inte låg bakom attacken, vilket Ryssland hävdar.
Strider runt om Kiev är intensiva, medan läget för befolkningen utefter Svarta havet är fortsatt ödesdigert.
Ukraina • Publicerad 1 april 2022
Oljedepån i ryska Belgorod brinner.
Oljedepån i ryska Belgorod brinner.Foto: Ryska myndigheter via AP/TT
Områden under rysk kontroll samt områden med rysk militär närvaro, 24 februari–31 mars.
Områden under rysk kontroll samt områden med rysk militär närvaro, 24 februari–31 mars.Foto: Johan Hallnäs/TT

Ukrainas utrikesminister ville först vare sig bekräfta eller dementera om ukrainsk militär låg bakom attacken mot oljedepån i Belgorod. Senare klargjorde man Kievs hållning på nationell tv.

– Av någon anledning säger de att vi utförde detta, men det stämmer inte överens med verkligheten, säger Oleksij Danilov på det nationella säkerhetsrådet.

Annons

Händelsen har inte kunnat verifieras av oberoende källor.

Ryssland hävdade att flygangreppet var ukrainskt, och därmed det första på ryskt territorium.

Den ryske presidentens talesperson Dmitrij Peskov säger att attacken inte gagnar fredssamtalen.

Utspelet från Kreml gjordes samtidigt som samtal, delvis under turkisk ledning, inte har lett till några framgångar i Ukrainas försök att få till stånd ett eld upphör. Moskva står fast vid sina tidigare krav om bland annat landområden såsom Krim och Donbass. Kraven förkastas av Kiev.

Däremot meddelade Ryssland att soldater lämnat området kring Tjernobyl, eventuellt för att förstärka angreppsstyrkorna i östra Ukraina. Enligt uppgifter har soldater tvingat med sig viss personal från Tjernobylkatastrofens område.

IAEA, det internationella atomenergiorganet, uppger att de "så snart det går", ska bege sig till Tjernobyl för att inspektera kärnkraftverket. IAEA-chefen Rafael Mariano Grossi skriver på Twitter att han personligen ska leda delegationen.

Strider rasar i Kiev

En fångutväxling ska ha gjorts, rapporterar AFP:

"Utbytet har precis genomförts. 86 ukrainska militärer, inklusive 15 kvinnor, är redan i säkerhet", säger Kyrylo Tymoshenko, biträdande stabschef vid den ukrainska presidentadministrationen, i ett videoklipp på meddelandetjänsten Telegram.

Det är oklart vad Ryssland fick i utbyte.

Ukrainas parlament godtog på fredagen också en lag som utlovar belöning till dem som överlämnar ryska vapen och krigsmateriel till Ukrainas militär.

Annons

Ryska angreppen fortsatte i huvudstaden Kievs närområde, samt i södra delen av landet.

Borgmästaren i Kiev, Vitalij Klytjko, varnar på sociala medier för att strider rasar:.

"Risken för att dö (i Kiev) är ganska hög, därför råder jag alla de som vill komma hem igen: Snälla, ta lite mer tid på er", skriver Klytjko på sociala medier.

Ukraina uppges ha gjort framgångsrika, om än begränsade, motattacker utanför huvudstaden.

Historiska områden beskjutna

Brittisk underrättelse rapporterar samtidigt att Ryssland återigen ignorerar de löften om att minska den militära aktiviteten i norra Ukraina, som gavs efter tisdagens fredssamtal i Istanbul.

Strax söder om Tjernihiv, i byarna Sloboda och Lukasjivka, har dock ukrainska styrkor återtagit kontrollen, enligt brittisk underrättelsetjänst.

Enligt en rapport från FN-organet Unesco så har, förutom alla de civila dödsoffren och de många skadade, minst 53 historiska områden, religiösa byggnader och museer skadats under den ryska invasionen. Fem av dessa är byggnader och institutioner i Kiev.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons