Annons

Zelenskyj om våroffensiven: Behöver mer tid

Ukraina kommer att behöva mer tid innan man kan dra igång sin förväntade våroffensiv, säger president Volodymyr Zelenskyj i en intervju med BBC.
Ukraina • Publicerad 11 maj 2023
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Arkivbild.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Arkivbild.Foto: Mads Claus Rasmussen

Kommentaren kommer samma dag som Storbritannien meddelat att man skickar kryssningsrobotar av typen Storm Shadow till Kiev, som under en tid har utbildat nya trupper och lagrat vapen och ammunition från väst.

Enligt analytiker lär dessa faktorer spela en nyckelroll när Ukraina ska försöka återta mark som ockuperats av Ryssland, även om det är fortsatt oklart när motoffensiven drar igång.

Annons

– Mentalt är vi redo. Vad gäller utrustning är dock inte allt på plats än, säger Zelenskyj, till BBC.

– Vi skulle kunna gå fram med det vi har och nå framgång. Men det skulle innebära stora förluster, vilket jag finner oacceptabelt. Därför måste vi vänta.

Uttalandet tillbakavisas av Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin, som anser att Zelenskyj är "oärlig", säger han i en av sina kanaler på sociala medier på torsdagen.

Han hävdar tvärtom att motoffensiven "är i full sving".

I onsdags uppgav den ukrainske generalen Oleksandr Syrskyj att Ryssland dragit sig tillbaka på flera ställen runt den hårt omstridda staden Bachmut i östra Ukraina, där Wagnerstyrkorna strider parallellt med den reguljära ryska armén.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons