Annons

Zelenskyj: Konkreta säkerhetsgarantier från G7

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger att den ukrainska delegationen återvänder från Natotoppmötet i Vilnius med viktiga löften.
Ukraina • Publicerad 13 juli 2023
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vinkar i samband med att han lämnar Natoptoppmötet i Vilnius på onsdagen.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vinkar i samband med att han lämnar Natoptoppmötet i Vilnius på onsdagen.Foto: Pavel Golovkin/AP/TT

– Mycket viktigt är att vi under dessa två dagar av toppmötet har lagt undan alla tvivel och oklarheter om huruvida Ukraina kommer att vara med i Nato, säger den ukrainske presidenten i ett tal publicerat natten mot torsdag, efter Natotoppmötet i Vilnius.

– För första gången är inte bara alla allierade överens om detta, utan en betydande majoritet i alliansen driver kraftfullt på för det, fortsätter Zelenskyj.

Annons

Under onsdagseftermiddagen presenterade G7-länderna en deklaration om säkerhetsgarantier till Ukraina, bland annat om leveranser av försvarsmateriel.

Det handlar bland annat om förstärkt luftvärn, robotar, stridsfordon och artilleri, enligt Zelenskyj.

Garantierna väntas stödja Ukraina i väntan på landets eventuella inträde i Nato.

– Dessa är konkreta säkerhetsgarantier som bekräftas av de sju främsta demokratierna i världen. Aldrig tidigare har vi haft en sådan grund för säkerheten, säger Zelenskyj.

Han tackar också de länder som förbereder utbildning av ukrainska piloter på stridsflygplanet F16 med start "inom några veckor".

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons