Annons

Zelenskyj: "Kommer att göra Nato starkare"

Politik • Publicerad 11 juli 2023
Presidenten talar till folkmässan. På scenen står även Litauens president Gitanas Nauseda och hans fru Diana Nausediene (höger) samt Olena Zelenska (vänster).Foto: Pavel Golovkin/AP/TT
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj höll tal för folket på ett torg under Nato-toppmötet i Vilnius.Foto: Pavel Golovkin/AP/TT

Under tisdagskvällen höll Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj tal till en stor folkmassa på ett torg i Vilnius i samband med Nato-toppmötet.

– Nato kommer att ge Ukraina säkerhet, Ukraina kommer att göra Nato starkare, sade presidenten under sitt tal.

Annons

På scenen stod även Volodymyr Zelenskyjs fru Olena Zelenska.

Presidenten har bjudits in till Nato-toppmötet där han bland annat ska träffa USA:s president Joe Biden.

Nato uttalade redan 2008 att Ukraina ska bli medlem i försvarsalliansen, men det sades inget om när. Nu vill Ukraina ha ett tydligare löfte med en tidsram.

– I dag beger jag mig hit med tro ... på ett Nato som inte tvekar, som inte slösar med tiden, sade Zelenskyj.

– Jag skulle vilja att denna tro förvandlades till förtroende – förtroende för de lösningar som vi förtjänar, fortsatte han.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons