Annons

Zelenskyj i Sverige: Putin kan utvidga kriget

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har under ett besök i Sverige skrivit under nya säkerhetsavtal med alla nordiska länder.
Zelenskyj vädjar om luftvärnssystemet Patriot för att kunna slå tillbaka ryssarna.
– Tyvärr har Putin förmåga att utvidga kriget, säger han.
Försvar • Publicerad 31 maj 2024
Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj under en presskonferens i Stockholm.
Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj under en presskonferens i Stockholm.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och statsminister Ulf Kristersson (M) promenerade till slottet för att träffa kungaparet.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och statsminister Ulf Kristersson (M) promenerade till slottet för att träffa kungaparet.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Zelenskyjs besök hölls hemligt in i det sista och säkerhetspådraget var rigoröst.

Under toppmötet i Stockholm antogs en gemensam deklaration, där samtliga fem nordiska länder utlovar fortsatt stöd till Ukraina.

Annons

Tanken är att det ska ses som en kraftfull signal till Ryssland om att det är meningslöst att fortsätta kriget, eftersom västländerna inte kommer att tröttna.

– Vårt stöd kommer inte att upphöra, säger statsminister Ulf Kristersson på en pressträff med Zelenskyj.

Volodymyr Zelenskyj tackar de nordiska ledarna för deras "bergfasta stöd".

– Vi ville aldrig ha det här kriget och vi gör allt vi kan för att skapa en rättvis fred så snart som möjligt, säger han.

Förstöra ryska flyg

Den ukrainske presidenten framhåller att Putin har förmåga att utvidga kriget i Ukraina, och pekar på att Ryssland även ser ut att förbereda aggressiva provokationer i Östersjöområdet.

– Bara tillsammans kan vi stoppa galenskaperna från Moskva, säger han.

Zelenskyj trycker på behovet av luftförsvar.

– Ryssland har inget annat fundamentalt övertag utöver luftbomber, missiler och stridsflyg. Vi måste göra allt vi kan för att förstöra ryska stridsflyg precis som vi redan förstör ryska krigsfartyg i Svarta havet.

För det behöver Ukraina luftvärnssystemet Patriot, säger han.

– Vi har i dag diskuterat hur vi kan snabba på leveranserna av Patriot till Ukraina, säger Zelenskyj.

Annons

Hittills är det bara Tyskland som skänkt Patriot till Ukraina. Därtill har Spanien sagt att man ska göra det. Något svenskt löfte om Patriot finns inte.

Zelenskyj framhåller att det svåraste med vapenleveranserna är tiden. Det tar månader att implementera de vapensystem som utlovas.

Inga nya pengar

Ulf Kristersson betonar att stödet till Ukraina är en både fundamental och existentiell uppgift för Sverige.

– Ni kämpar bokstavligt talat inte bara för er egen frihet utan även för vår frihet och säkerhet, säger Kristersson.

Det är samtidigt inget specifikt nytt stöd som utlovas till Ukraina från svensk sida i dag.

Säkerhetsavtalet omfattar minst 105 miljarder kronor mellan 2022 och 2026. I detta ingår sådant som Sverige redan skänkt till Ukraina, som stridsfordon, stridsbåtar, granatgevär, artilleripjäser och ammunition, och även humanitärt stöd och pengar till återuppbyggnad.

Till det kommer det militära stödet på minst 75 miljarder över tre år som regeringen nyligen presenterade.

Fakta: Svenska militära stödet till Ukraina

Sverige har hittills skänkt militärt stöd för 43 miljarder till Ukraina.

I detta ingår bland annat stridsbåt 90, artilleripjäser (Archer), stridsvagn 122 (Leopard 2), stridsfordon 90, granatgevär (Carl Gustaf), pansarvärnsrobot 57 (NLAW) och avancerad ammunition.

Samt de stridsledningsflygplan och pansarbandvagnar som tidigare i veckan utlovades i ett sextonde stödpaket, till ett värde av 13,3 miljarder kronor.

Regeringen har lovat militärt stöd till Ukraina för totalt minst 75 miljarder mellan 2024 och 2026, det vill säga 25 miljarder per år.

För 2024 återstår nu, efter stödpaket 15 och 16, cirka 4,6 miljarder.

De fem nordiska ländernas stöd till Ukraina inom ramen för avtalen uppgår sammantaget till 17 miljarder euro, motsvarande cirka 194 miljarder svenska kronor.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons