Annons

IAEA: Svårt läge vid krigsutsatt kärnkraftverk

IAEA:s kärnvapeninspektörer granskar läget i det krigsdrabbade kärnkraftverket Zaporizjzja på plats.
Kärnkraftverket "som helhet har kränkts" sade IAEA-chefen Rafael Grossi i en diplomatiskt formulerad första kommentar från det ryskbelägrade verket.
Ukraina • Publicerad 1 september 2022
IAEA-chefen Rafael Grossi, andra från vänster, på väg till kärnkraftverket.
IAEA-chefen Rafael Grossi, andra från vänster, på väg till kärnkraftverket.Foto: IAEA/AP/TT
Den ryskockuperade staden Enerhodar och kärnkraftverket Zaporizjzja.
Den ryskockuperade staden Enerhodar och kärnkraftverket Zaporizjzja.Foto: Johan Hallnäs

Internationella atomenergiorganets inspektörsgrupp kunde till sist komma fram till kärnkraftverket som ligger precis vid stridslinjen mellan ukrainsk militär och ryska invasionsstyrkor.

Chefen Grossi var relativt nöjd efter första dagen av inspektioner.

Annons

– Låt världen få veta att IAEA stannar här i Zaporizjzja, sade han till ryska medier.

– Jag tycker att vi har kunnat samla in mycket, faktiskt mycket, information under de få timmar vi har varit här. De viktigaste sakerna jag behövde få se såg jag och förklaringarna jag fick var tydliga, fortsatte Rafael Grossi, som senare sade att inspektionerna ska pågå till och med söndag eller måndag.

Hyllade anställda

Han hyllade kärnkraftverkets anställda, som "trots mycket svåra omständigheter oförtrutet arbetat vidare".

– Vi lyckades med något mycket viktigt i dag och det allra viktigaste är att IAEA stannar här. Låt världen få veta att IAEA stannar här i Zaporizjzja, fortsatte Grossi i en video släppt av den statliga ryska nyhetsbyrån RIA Novosti.

Men han konstaterade också att både verket och dess anställda lidit skador av kontinuerlig och hård beskjutning.

Inspektörerna kom till kärnkraftverket på torsdagseftermiddagen, efter att den ryskockuperade staden Enerhodar, som ligger intill Europas största kärnkraftverk, beskjutits.

Stadens borgmästare Dmytro Orlov skrev på förmiddagen på sin Telegramkanal att beskjutningen "pågått konstant sedan klockan fem i morse". Enligt honom ska flera civila mål ha beskjutits.

Reaktor stängd

"På grund av raketbeskjutning från ryska styrkor på kärnkraftverket vid Zaporizjzja utlystes en nödsituation och den femte reaktorn stängdes ned", skriver det statliga ukrainska energibolaget Energoatom på Telegram.

Enligt det lokala styret i Zaporizjzjaregionen ligger Ryssland bakom attackerna, och syftet ska vara att hindra FN:s observatörer från att nå kärnkraftverket.

"Ryssarna beskjuter den förbestämda vägen som representanter från IAEA skulle ta till kärnkraftverket. På grund av säkerhetsriskerna kan de inte fortsätta", skrev Zaporizjzjaregionens guvernör Oleksandr Starukh tidigare under torsdagen på Telegram.

Annons

Ryssland hävdade att det var Ukraina som sköt, och att ukrainska infiltratörer tagit sig in i det ockuperade området.

Internationella rödakorskommittén kräver att all militär aktivitet avslutas i området omkring det rysk-kontrollerade kärnkraftverket. Enligt rödakorskommittén skulle en attack direkt mot verket vara "katastrofalt".

– Det är dags att sluta leka med elden och i stället vidta konkreta åtgärder för att skydda den här anläggningen från alla typer av militära operationer, säger generaldirektören Robert Mardini till reportrar i Kiev.

Han tillägger att minsta missbedömning kan "utlösa en förödelse som vi kommer att ångra i decennier".

Putin i Kaliningrad

Rysslands president Vladimir Putin besökte å sin sida Kaliningrad på torsdagen.

Vid sitt besök i exklaven vid Östersjön träffade han bland annat elever på en skola, vilka fick göra det få oberoende journalister fått under året: ställa direkta frågor till Putin. Enligt AFP fick dock varken frågor eller svar någon att höja på ögonbrynen.

– Våra soldaters uppdrag är att får slut på kriget, skydda folket och naturligtvis skydda Ryssland, svarade Putin när frågan om kriget i Ukraina kom upp.

– Ukraina har börjat bygga upp en antirysk enklav som hotar vårt land.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons