Annons

Zelenskyj chockad över sent svar på nödrop

Vattnet fortsätter att stiga efter förstörelsen av kraftverksdammen Kachovka i södra Ukraina.
Volodymyr Zelenskyj säger att han är chockad över sen hjälp från FN och Röda Korset.
Ukraina • Publicerad 7 juni 2023
Evakuerade människor i staden Cherson, där vattnet på sina håll stigit sex meter över normala nivåer.
Evakuerade människor i staden Cherson, där vattnet på sina håll stigit sex meter över normala nivåer.Foto: Roman Hrytsyna/AP/TT
Dammkatastrofens omfattning kommer att klargöras de kommande dagarna, säger FN:s organ för humanitär hjälp.
Dammkatastrofens omfattning kommer att klargöras de kommande dagarna, säger FN:s organ för humanitär hjälp.Foto: TT
Översvämmade gator i Cherson.
Översvämmade gator i Cherson.Foto: Libkos/AP/TT

Ett stort antal samhällen har lagts under vatten och minst 3 000 människor har tvingats lämna sina hem efter att de svämmats över.

Vattennivån är upp till sex meter högre än normalt och enligt myndigheterna kan det dröja upp till tio dagar innan vattnet är borta.

Annons

Hjälp till de nödställda är på väg, inte minst med färskvatten som har blivit en bristvara. Men från internationellt håll har hjälpen dröjt, och det alldeles för länge enligt president Volodymyr Zelenskyj.

I en intervju med Politico och Die Welt säger han att han är chockad över att FN och Röda Korset var sena att svara på nödropen.

– Trots att katastrofen inträffade för flera timmar sedan är de inte på plats här ännu. De har inte gett någon respons. Jag är chockad, säger han.

Hjälp på väg

Presidenten uppger vidare att man från ukrainsk sida inte kan hjälpa de utsatta som befinner sig på ryskockuperade östra sidan om floden Dnepr.

– Så fort våra hjälparbetare försöker rädda dem beskjuts de, säger han och fortsätter:

– Människor och djur har dött. Från hustaken på de översvämmade husen ser folk drunknade kroppar flyta förbi. Man kan se det på andra sidan floden också. Det är mycket svårt att få ut folk från den ockuperade delen av Cherson.

Bara timmar efter att intervjun publicerades talade han med Frankrikes president Emmanuel Macron, som lovade snar hjälp.

"Frankrike fördömer denna avskyvärda handling som hotar befolkningen. Inom de närmaste timmarna kommer vi att skicka hjälp åt de mest akut behövande", skriver Macron på Twitter på onsdagskvällen.

Mer hjälp kan komma. Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg meddelar att han på torsdagen kommer att leda ett möte om samordning av nödhjälp från Natoländerna.

Långtgående konsekvenser

Hur stor dammkatastrofens omfattning är kommer dock inte att stå klart än på ett antal dagar, säger Martin Griffiths, chef för FN:s organ för humanitär hjälp (Ocha).

Annons

– Men det står redan klart att det kommer att bli allvarliga och långtgående konsekvenser för tusentals människor i södra Ukraina, på båda sidor om frontlinjen, sade han till FN:s säkerhetsråd natten till onsdag enligt The Guardian.

Ukrainas premiärminister Denis Sjmyhal kallar förstörelsen av Kachovka-dammen en av de värsta miljökatastroferna i Europa de senaste årtiondena.

Landets jordbruksdepartement uppger att förstörelsen kan leda till att många av de fält som normalt bevattnas med hjälp av dammen nu kommer "att förvandlas till öken nästa år". Enligt departementet hotas två procent av Ukrainas totala åkermark på 33 miljoner hektar.

Anklagar varandra

Vad som orsakat kollapsen är inte fastlagt ännu, men Ryssland och Ukraina fortsätter att anklaga varandra.

Tymofiy Mylovanov, tidigare ukrainsk minister för ekonomisk utveckling och handel och nu rådgivare åt president Zelenskyj säger till TT att förstörelse av dammen är "en vanlig rysk strategi".

– Det är en kombination av brända jordens taktik och terror tills motståndaren står på knä. Ryssland signalerar att det inte finns någon gräns för var de kommer att sluta. Det här är maffia- och terroristmetoder.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons