Annons

Guvernören: Ryssarna "förstör allting"

Efter rapporter om ukrainska framryckningar i nyckelstaden Sievjerodonetsk uppges situationen ha förvärrats. Enligt stadens borgmästare har Ukraina "tillräckligt med styrkor för att slå tillbaka ryska attacker" där hårda gatustrider pågår.
Ukraina • Publicerad 6 juni 2022
Ett MLRS-system. Arkivbild.
Ett MLRS-system. Arkivbild.Foto: Lee Jin-man/AP/TT
President Volodymyr Zelenskyj har besökt hårt drabbade staden Soledar i Donetsk. Bild från 24 maj.
President Volodymyr Zelenskyj har besökt hårt drabbade staden Soledar i Donetsk. Bild från 24 maj.Foto: Andriy Andriyenko/AP/TT

Efter att ha återtagit nästan halva Sievjerodonetsk uppger Luhansks guvernör Serhij Hajdaj på måndagen att Ryssland ska ha slagit tillbaka i tunga attacker. Enligt rapporter pågår under måndagen omfattande gatustrider i staden.

"Vårt försvar lyckades göra motattacker och frigöra halva staden, men situationen har förvärrats", säger Serhij Hajdaj i ett skriftligt uttalande till AP.

Annons

Sievjerodonetsk, där en stor del av den senaste tidens strider har koncentrerats, ses som avgörande för om Ryssland ska kunna ta kontroll över hela Donbassområdet. Enligt stadens borgmästare Oleksandr Strjuk har Ukraina samlat "tillräckligt med styrkor för att slå tillbaka ryska attacker".

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger till journalister i Kiev att Ukraina "håller ut" i nyckelstaden, men "det finns fler av dem och de är starkare".

De ryska avancemangen sker på fler håll. Enligt den oberoende USA-baserade tankesmedjan ISW rör sig ryska styrkor mot Svijatohirsk i Donetsk, tre mil från staden Slovjansk.

En talesperson för det ryska utrikesdepartementet uppger å sin sida på måndagseftermiddagen för ryska nyhetsbyrån Interfax att Ryssland är nära att ta kontroll över staden.

Nytt stödpaket

Men klart är att Ukraina kan räkna med mer vapenleveranser. Storbritannien följer USA:s beslut att skicka långdistansraketer. Beslutet meddelades efter Rysslands president Vladimir Putins varning på söndagen. I en tv-sänd intervju hotade han då att "använda våra vapen, som vi har många av, för att slå till mot mål vi inte ännu slagit mot" om Kiev får tillgång till långdistansraketer.

Men om de raketer som Putins hot avser är desamma som nu skickas från Storbritannien är oklart.

Den brittiska leveransen kommer att bestå av ett okänt antal M270, fordonsbaserade raketartillerisystem tillverkade i USA, vars MLRS-system uppges kunna beskjuta mål åtta mil bort. Beskedet har samordnats med USA, som i förra veckan presenterade ett nytt militärt biståndspaket till Ukraina med bland annat långdistansvapen.

Hindrar med attack

"När Rysslands taktik ändras så måste vårt stöd till Ukraina också göra det", säger den brittiske försvarsministern Ben Wallace i ett uttalande och tillägger att systemen kommer att ge ukrainska styrkor bättre skydd mot ryskt långdistansartilleri.

Enligt tillverkaren Lockheed Martin kan systemen som bemannas av en besättning på tre personer snabbt flyttas, och de upp mot tolv raketerna kan avfyras inom en minut.

Putins varning upprepades av utrikesminister Sergej Lavrov under måndagen, skriver ryska nyhetsbyrån Interfax. Under en pressträff framhöll han att "ju längre räckvidd vapnen ni levererar har, desto längre bort från vårt territorium kommer vi flytta linjen" från varifrån hot mot Ryssland kan tänkas finnas.

Överlämnar kroppar från Azovstal

Annons

Under måndagen ska Ryssland ha börjat att lämna över kroppar från de ukrainare som dödats vid stålverket Azovstal i Mariupol, rapporterar AP.

Enligt Maksym Zjorin, militärbefälhavare och tidigare ledare för Azovregementet, ska dussintals kroppar ha förts till Kiev där de ska genomgå dna-tester för att identifiera kvarlevorna.

Ukrainska styrkor uppges ha dödat ytterligare en högt uppsatt rysk militär. Det rör sig om generalmajor Roman Kutuzov, som ska ha lett ryskstödda separatister i Donetsk, även om uppgifterna om vad han basat över går isär. Han ska ha dödats på söndagen i närheten av Popasna.

Ryssland har inte bekräftat dödsfallet. Det är antagligen åtminstone den sjunde generalen som stupar i kriget, enligt ISW.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons