Annons

Ytterligare SAS-avgångar ställs in

Enligt den norska tidningen VG , som pratat med riksmäklarens kontor i Norge vid 6-tiden, sitter parterna fortfarande och förhandlar i Oslo.
Sent på onsdagskvällen var beskedet att förhandlingarna dittills varit resultatlösa.
Ekonomi • Publicerad 2 maj 2019
För flygbolaget SAS har strejkapril övergått i strejkmaj. Arkivbild.
För flygbolaget SAS har strejkapril övergått i strejkmaj. Arkivbild.Foto: Tove Eriksson/TT

– Situationen är fortsatt mycket fastlåst. Parterna har inte kommit närmare varandra, sade riksmäklaren Mats Wilhelm Ruland, som håller i förhandlingarna, till journalister klockan 23 på kvällen, enligt norska VG.

Han meddelade att förhandlingarna ändå skulle fortsätta.

Annons

– Det finns fortsatt hopp, och det är alltid möjligt att hitta en lösning under en medling. ingen har signalerat att de vill avsluta förhandlingarna. Vi fortsätter att medla så länge parterna anser att det är meningsfullt, säger Ruland.

De 1 400 piloterna i Sverige, Danmark och Norge har samma arbetsgivare och förhandlingsorganisation.

Pilotfacket svarar kort med kommentaren "inget nytt" på TT:s fråga om hur förhandlingarna fortlöper, och inte heller SAS har någonting nytt att berätta.

SAS hade tidigare ställt in 280 flyg fram till klockan 14 i dag , senare under kvällen kom beskedet att flygbolaget ställer in även resten av dagens flygningar, totalt 709 avgångar, vilket beräknas drabba 54 000 passagerare. Hittills har mer än 320 000 resenärer drabbats av strejken.

– Strejken är inne på sin sjätte dag, och nu samlas förhandlingarna till Oslo för effektivitetens skull, men det sker separata förhandlingar för kollektivavtal för respektive land, sade Freja Annamatz, presschef på SAS.

Hon kan inte säga något mer om vad förhandlingarna kommer att avse, eller om SAS är beredd att ge avkall på några av de principer som tidigare legat fast.

– Jag kan inte kommentera kraven.

Jan Sjölin från Medlingsinstitutet, som medlat mellan SAS och de svenska piloterna, berättar att han just nu inte gör något alls, annat än att stå i kontakt med den norske riksmäklaren.

– Vi väntar på signaler från Oslo, säger Jan Sjölin.

Med start i går ska 900 kabinanställda och 70 lastare gradvis permitteras i den norska verksamheten. Bakgrunden är att SAS inte längre kan sysselsätta personalen.

I Sverige permitteras inte övrig personal som drabbas av strejken. Här omdisponeras i stället sysslolös personal till andra arbetsuppgifter. Det kan exempelvis betyda att kabinpersonal får arbeta på en flygplats tillfälligt.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons