Annons

Ytterligare fyra döms efter påskupploppen

Brott • Publicerad 4 november 2022
Motdemonstranter satte eld på flera polisbussar i Sveaparken i Örebro. Arkivbild.
Motdemonstranter satte eld på flera polisbussar i Sveaparken i Örebro. Arkivbild.Foto: Kicki Nilsson/TT

Nu har ytterligare fyra män dömts till fängelse efter upploppet i Sveaparken i Örebro under långfredagen, rapporterar lokala medier.

Det innebär att totalt 23 personer har dömts efter upploppet varav 19 personer har fått fängelsestraff, enligt P4 Örebro.

Annons

De fyra männen som nu döms var med och kastade sten mot polisen under upploppet. De döms till mellan 5 och 6,5 års fängelse av Örebros tingsrätt. Bland brottsrubriceringarna finns grovt blåljussabotage, försök till våld mot tjänsteman, grovt vapenbrott och ringa narkotikabrott.

Männen är mellan 26 och 35 år gamla. De sitter nu häktade i väntan på att att straffen ska verkställas.

Ett stort antal personer har dömts i tingsrätten och hovrätten efter påskupploppen som ägde rum i flera svenska städer. Upploppen bröt ut i samband med att den högerextreme politikern Rasmus Paludan genomförde och planerade att genomföra koranbränningar i städerna.

Bakgrund: Påskupploppen

Under påskhelgen uppstod oroligheter på flera orter till följd av Rasmus Paludans planerade koranbränningar. Paludan, partiledare för det högerextrema Stram kurs, besökte – eller planerade att besöka – Örebro, Linköping, Norrköping, Landskrona, Malmö och Stockholmsförorten Rinkeby, något som följdes av våldsamma upplopp med skadegörelse och våld främst riktat mot polisen.

På långfredagen hade Rasmus Paludan beviljats tillstånd att ordna en sammankomst i Örebro, men den kunde aldrig inledas och han själv befann sig aldrig i Sveaparken.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons