Annons

Stockholm sänker vaccingräns till 1981

Region Stockholm öppnar för bokning av vaccinering mot covid-19 för alla födda 1981 eller tidigare. Beslutet togs när bokningstrycket började sjunka.
Coronaviruset • Publicerad 3 juni 2021
Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i Region Stockholm. Arkivbild.
Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i Region Stockholm. Arkivbild.Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

Nästan två veckor efter den senaste sänkningen i regionen har åldersgränsen flyttats ytterligare fem år. Magnus Thyberg säger att det känns "jätteroligt och skönt" att öppna för nästa åldersgrupp.

– Det är viktigt att vi har ett bra bokningstryck på våra vaccinationsmottagningar så vi fyller de tider som finns. Därför öppnar vi upp för nya grupper när vi ser att många redan har fått bokade tider i åldersgruppen som har varit, säger Thyberg.

"Ha tålamod"

Annons

Den senaste åldersgruppen har dock inte visat sig mindre benägen att boka tid för vaccination än de äldre grupperna.

– Nej, det skulle jag verkligen inte vilja säga. Jag trodde att det skulle kunna vara så, i förväg, men jag ser inte någon sådan tendens.

Bokningssystemet har överbelastats vid tidigare sänkningar och det har varit svårt att få tider när många vill boka samtidigt. Thyberg uppmanar till tålamod och att försöka igen vid ett senare tillfälle.

– Det kan vara så att tiderna som ligger ute just nu kommer att ta slut. Vi fyller på med fler tider allt eftersom vaccinatörerna ser att de har vaccin som de kan använda.

Region Stockholm fick tidigare en lägre andel av vaccindoserna i förhållande till invånarantal än andra delar av landet eftersom regionen har en förhållandevis ung befolkning, men får nu en något större andel.

– Vi ser det som att vi håller på med ett maratonlopp och behöver hålla i under lång stund. Men vi har bra fart och goda möjligheter. Vi vill att så många som möjligt får en dos vaccin innan sommaren, säger Thyberg.

"Osannolikt"

Regionen kan inte svara på när nästa åldersgrupp släpps på, men Thyberg konstaterar att det tidigare har tagit ungefär två veckor. Han tror inte att regionen kommer att frångå femårsintervallerna när gränsen börjar närma sig de yngre åldersgrupperna.

– Vi har inte beslutat hur vi ska fördela hela vägen. Det är osannolikt att vi går i ett slag ned till 18 år, för vi har en så stor befolkning. Jag tror att det då skulle ta lite för lång tid innan man kunde förväntas få en tid.

Fakta: Vaccineringen i Stockholm

Vaccinationen i regionen gick in i den fjärde fasen den 5 maj. Först var det personer födda 1966 och tidigare och under veckorna därpå släpptes fler fram, då gränsen flyttats fem år i taget. Sedan den 21 maj har personer födda fram till och med 1976 kunnat boka tider.

Hittills har fler än 1,1 miljoner doser getts i Region Stockholm. Omkring 43 procent av alla vuxna invånare har fått åtminstone en spruta och när det gäller personer som är 65 år eller äldre är det omkring 86 procent.

Region Stockholm har utöver vaccinationsmottagningar två bussar som åker runt och levererar doser, en i Botkyrka och en i Södertälje.

Källa: Region Stockholm

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons