Annons

Ygeman utesluter inte att stoppa ryska visum

Migrationsminister Anders Ygeman (S) ser helst att Sverige går i takt med EU i frågan om visum till ryska medborgare.
Men han utesluter inte att Sverige agerar självständigt.
Ryssland • Publicerad 10 augusti 2022
Integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S) säger att man får ta sig "en allvarlig funderare" om man ska gå vidare och stoppa visum till ryska medborgare. Arkivbild.
Integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S) säger att man får ta sig "en allvarlig funderare" om man ska gå vidare och stoppa visum till ryska medborgare. Arkivbild.Foto: Ali Lorestani/TT

– Stäng era gränser för alla ryska medborgare i ett år.

Så lyder Ukrainas president Volodymyr Zelenskyjs uppmaning till alla västländer i en intervju med The Washington Post.

Annons

Hur Sverige ska gå vidare är ännu ovisst, enligt integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S). Men han öppnar för att saker kan ändras.

– Nu måste vi ta oss en allvarlig funderare om vi ska öka sanktionskretsen och ändra EU:s visumordning.

Agera gemensamt

I första hand vill Ygeman att EU agerar gemensamt mot Ryssland. Hittills har det varit en styrka, menar han.

EU-länderna Estland, Lettland och Litauen har redan bestämt sig för att inte längre utfärda turistvisum till ryska medborgare. I Finland är saken under diskussion.

Ett nationellt beslut om visumstopp hänger på hur diskussionen utvecklas inom unionen, enligt ministern.

– Det är klart att vi inte kan utesluta att Sverige agerar självständigt. Men vi är också måna om att upprätthålla ett så enigt agerande i EU som möjligt. Det sätter också mest press på Ryssland.

Finns risker

Enligt Ygeman har både antalet ansökningar om ryska visum och antalet avslag på dessa ökat markant i Sverige sedan Ryssland invaderade Ukraina.

– Hittills har vi valt att rikta sanktionerna mot den ryska politiska och ekonomiska eliten. Vi har vinnlagt oss om att det är de som ska träffas och inte den ryska allmänheten, säger Ygeman.

– Vi vill inte att sanktionerna ska undergräva det motstånd mot kriget som finns i Ryssland.

Att stoppa allt utbyte med Ryssland kan ha negativa effekter, enligt Ygeman. Tidigare har man varit orolig för att sanktioner mot vanliga medborgare snarare riskerar att öka stödet för kriget än minska det.

– Vi får ha den här diskussionen i respektive arbetsgrupper och sedan eventuellt på ministerrådsmötet, så får vi se vad vi kommer fram till.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons