Annons

Yellen: Ohjälpsamt och oklokt att minska oljan

Ekonomi • Publicerad 9 oktober 2022
Janet Yellen, finansminister i USA, kritiserar Opecs beslut att dra ned på oljeproduktionen. Arkivbild.
Janet Yellen, finansminister i USA, kritiserar Opecs beslut att dra ned på oljeproduktionen. Arkivbild.Foto: Alex Brandon AP/TT

Tidigare i veckan beslutade oljekartellen Opec, i samråd med Ryssland och andra oljeländer, att kraftigt minska oljeproduktionen. Det för att hålla uppe prisnivåerna.

Oljepriset har under september sjunkit till samma nivåer som i januari.

Annons

USA har tidigare kritiserat beslutet och kallat det för "kortsiktigt". Nu går landets finansminister Janet Yellen längre i sin kritik.

– Jag tycker att Opecs beslut är ohjälpsamt och oklokt – det är inte helt tydligt vilken effekt det kommer att få i slutändan, men enligt mig är det här uppenbart något som inte är lämpligt med tanke på de omständigheter som råder, säger hon till Financial Times.

Hon menar att beslutet är dåligt för hela den globala ekonomin, men särskilt illa för utvecklingsländer som redan nu kämpar med stigande energipriser.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons