Annons

Yasin blir kvar i häktet

Rapartisten Yasin Mahamoud, som står åtalad för inblandning i kidnappningsförsöket på en annan känd rapartist, ska fortsatt vara häktad i väntan på dom.
Brott • Publicerad 10 juni 2021
Förhandling i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt mot det så kallade Vårbynätverket. Den tilltalade rapartisten Yasin Mahamoud med sin advokat Frida Wallin.
Förhandling i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt mot det så kallade Vårbynätverket. Den tilltalade rapartisten Yasin Mahamoud med sin advokat Frida Wallin.Foto: Johan Hallnäs/TT

Hans advokat överklagade tingsrättens beslut om häktning till Svea hovrätt som på onsdagen avslog begäran att artisten skulle försättas på fri fot.

I överklagandet till hovrätten begärdes även att de restriktioner som Yasin Mahamoud belagts med skulle hävas om hovrätten beslutade om fortsatt häktning.

Annons

Men även den begäran avslogs.

Ytterligare misstankar

Det främsta skälet till att häktningsbeslutet överklagades var, enligt Yasin Mahamouds advokat Frida Wallin, att målet dragit ut på tiden i och med att även ett anslutande mål om försök till mord ska prövas under rättegången.

Fyra av de andra åtalade i Vårbymålet misstänks för inblandning i ett mordförsök i Botkyrka i april förra året.

Enligt stämningsansökan ska ett stort antal skott då ha avlossats med automatvapen mot en bostad med avsikt att döda de fyra personer som befann sig där.

Förnekar brott

Yasin Mahamoud står åtalad för stämpling till människorov, alternativt förberedelse till människorov. Han förnekar brott.

I april förra året ska en annan rapartist ha blivit förd till en lägenhet, där han bland annat blev rånad och förnedrande bilder togs på honom. Syftet var enligt åklagarna att pressa artisten på pengar.

Redan en tid innan hade ett "misslyckat" kidnappningsförsök ägt rum. Mahamoud anklagas för att, under förespegling om ett musikaliskt samarbete, ha försökt locka fram den utsatte rapartisten. Planerna avbröts dock.

Anklagelserna mot Mahamoud är del av ett stort åtal mot 30 personer, varav många har koppling till det så kallade Vårbynätverket. I samband med att förhandlingen kring kidnappningen avslutades beslutade Södertörns tingsrätt att Yasin Mahamoud ska vara fortsatt häktad i väntan på dom.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons