Annons

Mild vinter pressar handlare – XXL tömmer lager

Reafest för kunderna – trubbel för handlarna. Den milda vintern pressar sporthandlarna, som nu tvingas rea ut stora delar av sitt vintersortiment.
Ekonomi • Publicerad 7 februari 2020
Norska XXL har finansiella problem. Arkivbild.
Norska XXL har finansiella problem. Arkivbild.Foto: Helena Landstedt/TT

Ingen vill köpa skidjackor när det inte finns någon snö. Eller vantar. Eller overaller. Det milda vädret är en stor bov i dramat när sporthandlare tvingas rea ut vinterprodukter som inte sålts.

Sportkedjan XXL har stora ekonomiska problem och planerar nu att vräka ut varor för att stärka finanserna. Under januari sjönk försäljningen med 22 procent jämfört med samma månad i fjol. Om inte den norska sportjätten lyckas stärka kassan finns en risk för att bolaget inte kan möta långivarnas krav i slutet av första kvartalet.

Konkurrent i konkurs

Annons

Tidigare i veckan gick norska konkurrenten Gresvig i konkurs.

– Branschen lider absolut av att det inte har blivit vinter och snö, säger Jonas Arnberg, vd på HUI Research.

Han säger att handlarna till viss del lärt sig att hantera brist på snö, till exempel genom att sälja löpskor för vintern eller förlänga golfsäsongen.

– Men man kommer inte ifrån att det finns stora värden i att sälja på vinterprodukter. Blir det inte kallt till sportloven är det inte omöjligt att man behöver tömma lagren på rea, säger han.

"Väldigt tufft"

Sportkedjan Stadium har ingen extra rea på grund av det milda vädret, men under den planerade rean kommer fler varma kläder att reas ut.

– Vi ligger ganska bra lagermässigt mot tidigare år. Men givetvis har vi fler antal varma och tjocka produkter eftersom vi har sålt färre av dem, säger Angelica Larsson, pressansvarig på Stadium.

Den milda vintern blir dessutom bara toppen på isberget för en bransch som redan befinner sig i ett utsatt läge, enligt Jonas Arnberg.

– Branschen är i en rejäl omställning där varken butiksaffärsmodellerna eller e-handelsmodellerna är riktigt vassa. Att på det få en riktigt dålig vinter – det är klart att det är väldigt tufft, säger han.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons