Annons

WHO: Färre nya ebolafall men fortsatt nödläge

Kongo-Kinshasa • Publicerad 12 februari 2020
WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus vid onsdagens presskonferens i Genève.
WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus vid onsdagens presskonferens i Genève.Foto: Salvatore Di Nolfi/AP/TT

Utbrottet av ebola i Kongo-Kinshasa klassas fortfarande som ett globalt nödläge av Världshälsoorganisationen (WHO), Samtidigt beskriver WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus den kraftiga nedgången i antalet nya fall som "extremt positiv".

Men, tillägger han, så länge som ett enda ebolafall förekommer i ett område som är så instabilt och osäkert som östra Kongo-Kinshasa kvarstår risken för en mycket större epidemi.

Annons

WHO utlyste förra sommaren ett internationellt nödläge på grund av utbrottet som sedan augusti 2018 har dödat över 2 300 människor.

WHO sänker nu risknivån lokalt och regionalt från mycket hög till hög. Globalt ligger den kvar på en låg nivå. WHO-chefen uttryckte hopp om att det globala nödläget ska kunna upphävas inom de kommande tre månaderna.

Den senaste veckan har bara tre nya fall rapporterats. Men innan epidemin kan förklaras vara över krävs att inga nya fall har rapporterats under 42 dagar, dubbla inkubationstiden.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons