Annons

Wallström: Lång väg kvar till dialog i Jemen

Misstron är fortsatt stor mellan regeringssidan och Huthirebellerna i Jemen, säger Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S), på besök i regionen.
Läget kompliceras ytterligare av framryckningarna för separatiströrelsen STC i södra Jemen.
Jemen • Publicerad 2 september 2019
Kroppar framför ruinerna av en byggnad i Dhamar-provinsen i sydvästra Jemen som bombades av den saudiskledda militäralliansen i söndags.
Kroppar framför ruinerna av en byggnad i Dhamar-provinsen i sydvästra Jemen som bombades av den saudiskledda militäralliansen i söndags.Foto: Hani Mohammed/AP/TT

Wallström har inga positiva nyheter efter att ha träffat företrädare för den jemenitiska exilregeringen och dess allierade Saudiarabien.

– Det har bekräftats att det är en väldigt besvärlig situation, säger Wallström över telefon till TT.

Annons

– Inte minst efter vad vi sett i södra Jemen med ny luft under vingarna för separatisterna och tyvärr också nya stridigheter och dödsoffer.

Under helgen bombade den saudiskledda militäralliansen vad man beskriver som ett militärt mål i staden Dhamar i sydvästra Jemen. Enligt Huthirebellerna det sig dock om ett fängelse. Internationella rödakorskommitténs Jemen-sändebud Franz Rauchenstein uppskattar att över 100 personer dödats i attacken.

Ny front

Samtidigt har den senaste tiden ytterligare en front öppnats i Jemens redan komplexa krig. Detta i och med att en tredje part, separatiströrelsen STC som vill se ett självständigt Sydjemen, häromveckan tog kontroll över hamnstaden Aden.

– Det är tydligt att här måste fler grupper involveras om man ska kunna lösa den konflikt som finns i södra delen. Annars blir det ett inbördeskrig i inbördeskriget, säger Wallström.

Utrikesministern har också hunnit träffa FN:s särskilde Jemensändebud Martin Griffiths samt Jordaniens utrikesminister. De närmaste dagarna besöker hon Oman och Förenade arabemiraten. Hon träffar även företrädare för Huthirebellerna, som anses stå Iran nära och som kämpar mot de jemenitiska regeringsstyrkorna.

Syftet med resan är att försöka trycka på för att få igång en politisk process och se till så att den sköra så kallade Stockholmsöverenskommelsen som slöts i Rimbo i december i fjol värnas.

"Stor misstänksamhet"

Uppgörelsen har lett till viss nedtrappning kring den viktiga hamnstaden al-Hudaydah – men våldsamheterna har fortsatt på andra håll.

– Vi kände ju det här redan när parterna samlades i Sverige, att det finns en bristande tillit och stor misstänksamhet mot varandra. Och det är fortfarande väldigt märkbart och det är ju därför det också brister i genomförandet av Stockholmsöverenskommelsen. Så det är en lång väg kvar att gå för att få till stånd en uppriktig politisk dialog, säger Wallström.

TT: Är Stockholmsöverenskommelsen död?

– Nej, det är det ingen som påstår. Och man ska komma ihåg att den syftade till att förhindra att det blev ett stort anfall på al-Hudaydah. Det hade inneburit ett blodbad av ännu större magnitud. Och man har fått en FN-närvaro på marken och fått slut på en del av attackerna.

Pengar saknas

Annons

Wallström betonar också den allvarliga humanitära situation som kriget, nu inne på sitt femte år, orsakat. Över två tredjedelar av befolkningen, drygt 24 miljoner människor, är i behov av humanitärt stöd eller skydd, enligt FN:s humanitära samordningsorgan Ocha. Tio miljoner människor står på randen till svält.

Under en givarkonferens i februari fick FN löften om drygt två och en halv miljard dollar för att bekämpa krisen. Saudiarabien och Förenade arabemiraten lovade tillsammans att stå för hälften av det totala beloppet.

Men ett halvår senare har knappt hälften av de utlovade summorna kommit in, enligt FN.

– Jag åker dels runt för att säga att alla måste hjälpa till med det humanitära, betala de pengar de lovat att betala. Och dels måste stridigheterna upphöra, säger Wallström.

Mattias Mächs/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons