Annons

Volvo säkrar mark i Mariestad

Ekonomi • Publicerad 7 juni 2023
AB Volvo är överens med Mariestads kommun om markköp för en batterifabrik. Arkivbild.
AB Volvo är överens med Mariestads kommun om markköp för en batterifabrik. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

AB Volvo har köpt 167 hektar mark i Korstorp utanför Mariestad där bolaget ska bygga en battericellfabrik. Köpeskillingen till kommunen är 257 miljoner kronor, enligt ett pressmeddelande.

Byggstarten är planerad till 2024–2025 med serieproduktion under 2030. Tidplanen förutsätter en godkänd detaljplan och myndighetsbeslut.

Annons

När produktionen rullar i gång beräknas fabriken ha runt 3 000 medarbetare. Battericellerna kommer att monteras till kompletta batterier för lastbilar, bussar och anläggningsmaskiner i Skövde och på andra Volvoanläggningar i Europa.

För att få köpa marken fick Volvo åta sig att flytta fridlysta groddjur och trollsländor till ett närliggande område. Enligt dispensen från länsstyrelsen i Västra Götaland ska bolaget där skapa fyra nya dammar för djuren.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons