Annons

Volvo och Uber visar självkörande bil

Utvecklingen mot självkörande bilar har rullat en bit till. Volvo visar nu en modell för serieproduktion som anpassats till Ubers självkörande system.
Bilar • Publicerad 12 juni 2019
Volvo Cars och taxitjänsten Uber visar nu en bil, klar för serieproduktion, som är anpassad för att vara självkörande.
Volvo Cars och taxitjänsten Uber visar nu en bil, klar för serieproduktion, som är anpassad för att vara självkörande.Foto: Volvo Car Group

Som en taxi med rejäl skylt och en kamera på taket. Ungefär så skulle man kunna beskriva hur Volvon kommer att se ut med taxitjänsten Ubers avancerade system monterat. Det är den stora suv-modellen XC90 som gjorts i en variant enligt det USA-baserade företagets behov för självkörande taxitrafik.

Bilen har flera reservsystem för såväl styrning som bromsar, och även en backup för elförsörjningen från batteriet. Reservsystemen är utformade så att de ska träda i kraft genast, om något av de primära systemen slutar fungera.

Annons

En rad sensorer, på taket eller inbyggda, ska ta in den information som fordonet behöver för att köra utan förare. Tanken är att bilen så småningom ska kunna ta sig fram utan de Uberanställda som idag kör, eller övervakar, i områden som anpassats för självkörande fordon.

I slutet av 2017 kom Volvo överens med Uber om leverans av "tiotusentals" bilar som kan anpassas för att bli självkörande. Nu har de första levererats. Serieproduktionen startar senare i år.

"Vi väntar oss att en tredjedel av alla bilar vi säljer kommer att vara helt självkörande i mitten av nästa årtionde", säger Håkan Samuelsson, vd på Volvo Cars, enligt ett pressmeddelande.

Volvo har tillstånd från Transportstyrelsen för testkörning av självkörande bilar i Göteborgsområdet, med vissa begränsande villkor.

Micke Larsson/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons