Annons

Volvo Cars stoppar produktionen

Volvo Cars stoppar från onsdag kväll produktionen i fabriken i Torslanda, rapporterar . Stoppet är tillfälligt och beror på komponentbrist.
Ekonomi • Publicerad 10 augusti 2021
Volvo Cars har tryckt på stoppknappen i fabriken i Torslanda i Göteborg. Arkivbild.
Volvo Cars har tryckt på stoppknappen i fabriken i Torslanda i Göteborg. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

Produktionen ska återupptas så snart som möjligt, dock senast i början av nästa vecka, uppger företaget.

Komponentbristen är en följd av den globala brist på halvledare som uppstått som en konsekvens av coronapandemin.

Annons

Tillverkningen i Torslandafabriken pausades även under några dagar i maj, också då på grund av halvledarbrist. Enligt uppgifter då skulle produktionen just den här veckan vara igång som kompensation för det stoppet, i stället för att vara semesterstängd.

Tidigare i år har även AB Volvos lastbilsfabrik i Göteborg liksom flera av Volvo Cars fabriker utomlands har haft produktionsstopp vissa dagar, på grund av brist på halvledare.

Halvledare är material som leder elektricitet "halvbra", till exempel kisel. Sådana material används mycket i elektronik, inte minst i moderna bilar, och har blivit en bristvara.

I praktiken är det ofta underleverantörer som inte kan få tag på halvledarmaterial, och därför inte kan leverera komponenter som önskvärt till bilfabrikerna.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons