Annons

Vittnen: Migranter tvingas ut i öknen i Tunisien

Hundratals afrikanska migranter är strandade under svåra förhållanden i ett ökenområde i södra Tunisien efter att ha blivit avvisade från hamnstaden Sfax.
Tunisien • Publicerad 7 juli 2023
På bilden tagen av en 29-årig migrant från Elfenbenskusten ses en grupp afrikanska migranter strandade i öknen vid gränsen mellan Tunisien och Libyen.
På bilden tagen av en 29-årig migrant från Elfenbenskusten ses en grupp afrikanska migranter strandade i öknen vid gränsen mellan Tunisien och Libyen.Foto: UGC/AP/TT
Tusentals migranter, inklusive kvinnor och barn, har samlats upp av tunisiska säkerhetsstyrkor sedan i lördags och successivt dumpats vid gränsen där de har suttit fast.
Tusentals migranter, inklusive kvinnor och barn, har samlats upp av tunisiska säkerhetsstyrkor sedan i lördags och successivt dumpats vid gränsen där de har suttit fast.Foto: UGC/AP/TT

Motsättningarna mellan den tunisiska lokalbefolkningen och migranter från afrikanska länder söder om Sahara har trappats upp under veckan. Oroligheterna startade efter begravningen av en 41-årig tunisisk man som knivhöggs till döds i måndags i Sfax i ett bråk med migranter.

Sfax, Tunisiens näst största stad, är utgångspunkt för många afrikanska migranter som hoppas kunna nå Italien och EU sjövägen, ofta i provisoriska båtar. Men lokalinvånarna säger nu att de tröttnat på närvaron av migranter i staden.

Annons

Tunisien har sett en ökning av rasistiskt motiverade attacker efter att president Kais Saied i februari anklagade "horder av papperslösa migranter" för att föra med sig våld och ligga bakom en kriminell komplott för att förändra Tunisiens demografiska sammansättning.

Enligt vittnen har hundratals migranter bussats till ökenområden i södra Tunisien, några nära gränsen till Libyen och andra nära gränsen till Algeriet.

27-åriga Issa Koné från Mali säger till AFP i telefon att han fördes med buss av tunisiska säkerhetsstyrkor till den algeriska gränsen tillsammans med ett dussintal andra migranter som han hade bott med i Sfax.

– Vi har inget att äta eller dricka. Vi är i öknen, säger han.

Enligt Koné och andra vittnen befinner sig minst 1 000 migranter strandsatta och utblottade i öknen. Många andra, som fruktar repressalier från lokalbefolkningen, har begett sig till Sfax järnvägsstation för att kunna ta sig till andra tunisiska städer.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons