Annons

Vitboksförfattare själv medlem i SD

Forskaren som skrivit Sverigedemokraternas vitbok om partiets tillkomst har själv varit medlem i Sverigedemokraterna, avslöjar .
Politik • Publicerad 8 augusti 2022
Författaren till vitboken om SD:s tillkomst, Tony Gustafsson har själv varit medlem i partiet, enligt Expressen. Partiledaren Jimmie Åkesson (SD) på valturné i Söderköping. Arkivbild.
Författaren till vitboken om SD:s tillkomst, Tony Gustafsson har själv varit medlem i partiet, enligt Expressen. Partiledaren Jimmie Åkesson (SD) på valturné i Söderköping. Arkivbild.Foto: Magnus Andersson/TT

Författaren Tony Gustafsson har av partiledningen beskrivits som en oberoende forskare. Han har en bakgrund som idéhistoriker vid Uppsala universitet.

Enligt riksdagsledamoten Martin Kinnunen (SD), som ansvarar för projektet, har partiet sökt en oberoende person som inte varit engagerad i partiet och som inte varit politiskt engagerad överhuvudtaget.

Annons

Nu avslöjar Expressen att Tony Gustafsson blev medlem i SD 2017. Enligt tidningen har han varit i kontakt med tongivande partiföreträdare om sitt medlemskap.

Tony Gustafsson vill själv inte kommentera frågan.

– Det är ett val som jag gjort att inte låta ideologiska övertygelser, politiska ståndpunkter eller eventuella medlemskap så att säga bli en del av den här diskussionen, säger han till tidningen.

I vitboken konstaterar han efter en genomgång av 30 personer som var med och grundade partiet att "en betydande del av grundargenerationen hade sin bakgrund inom nazistiska, rasistiska eller odemokratiska sammanhang".

SD:s partiledning har konstaterat att vitboken har ett stort historiskt värde men att det politiska värdet av det i dag är "obefintligt".

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons