Annons

Viss återhämtning i flygtrafiken

Ekonomi • Publicerad 10 augusti 2020
Under juli minskade antalet passagerare vid Swedavias flygplatser med 87 procent jämfört med juli i fjol. Arkivbild.
Under juli minskade antalet passagerare vid Swedavias flygplatser med 87 procent jämfört med juli i fjol. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Under juli minskade antalet passagerare vid Swedavias flygplatser med 87 procent jämfört med juli i fjol.

Totalt handlar det om 486 000 resenärer, varav 307 000 utrikes (minus 90 procent) och 179 000 inrikes (minus 79 procent).

Annons

"Vi ser att flygets återhämtning försiktigt fortsätter i takt med att reserestriktioner lättar och gör det möjligt för ett ökat resande. Även i juli var dock passagerarvolymerna på en historiskt låg nivå och jämfört med i fjol så minskade antalet resenärer med 3,3 miljoner. Konsekvensen för flygets ekosystem och Swedavia är därmed fortsatt betydande", säger Swedavias vd och koncernchef Jonas Abrahamsson i ett pressmeddelande.

Bedömningen är att flyget kommer att återhämta sig en i långsam takt och att marknaden kommer vara kraftigt påverkad såväl i år som nästa år.

"Därefter tar det sannolikt ytterligare några år innan flyget är tillbaka på nivåerna före covid-krisen", säger Abrahamsson.

Swedavia driver tio flygplatser i Sverige, däribland Arlanda och Landvetter.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons