Annons

Bekräftat: F1-loppet i Shanghai ställs in

Oron för coronaviruset stoppar ytterligare ett stort idrottsevenemang.
Kinas formel 1-tävling i Shanghai den 19 april ställs in, uppger Internationella bilsportförbundet.
Bilsport • Publicerad 12 februari 2020
Mercedesföraren Lewis Hamilton vann Kinas Grand Prix i Shanghai i fjol. Men i år blir det ingen tävling. Oron för coronaviruset gör att den ser ut att ställas in. Arkivbild.
Mercedesföraren Lewis Hamilton vann Kinas Grand Prix i Shanghai i fjol. Men i år blir det ingen tävling. Oron för coronaviruset gör att den ser ut att ställas in. Arkivbild.Foto: Ng Han Guan/AP/TT

Viruset har orsakat 1 100 människors död och smittat fler än 44 000 i Kina sedan det dök upp i Wuhan i slutet av förra året.

Tidningen The Times uppgav i morse att F1-loppet ställs in och det formella beskedet från Internationella bilsportförbundet (FIA) kom senare under dagen.

Annons

I ett pressmeddelande lutar sig FIA mot Världshälsoorganisationens (WHO) deklaration att coronaviruset utgör ett globalt nödläge och att hänsyn tas till "hälsan och säkerheten hos personal, aktiva och åskådare".

Det är oklart om tävlingen i Shanghai, som är en av de mest inkomstbringande för F1-cirkusen, kan genomföras senare under året. Rekordmånga formel 1-lopp, 22, ska genomföras under 2020 och det är ont om utrymme i tävlingsprogrammet.

F1-chefen Chase Carey varnar också för att F1-loppet i Vietnam den 5 april kan vara i farozonen.

– I dagsläget är antalet smittade en handfull i de flesta länder utanför Kina, men vi vet inte hur det kommer att vara om en vecka eller två. Vi kommer inte att göra något som inte är bra för oss eller för stallen. Vi gillar kalendern med 22 lopp, men vi kan nöja oss med 21 lopp, säger Chase Carey.

Flera stora internationella idrottsevenemang har stoppats på grund av oron för coronaviruset, däribland inomhus-VM i friidrott i Nanjing i mars och elbilssporttävlingen i formel E i Sanya i mars.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons