Annons

Viruset dämpade brottsligheten

Pandemin har hämmat brottsligheten i många städer världen runt, visar en vetenskaplig studie enligt . Förklaringen är drastiskt ändrade rutiner, tror forskarna.
Coronaviruset • Publicerad 2 juni 2021
Med virusvågen följde mindre kriminalitet i världens städer. Arkivbild.
Med virusvågen följde mindre kriminalitet i världens städer. Arkivbild.Foto: Michael Probst/AP/TT

I den globala studien ingår statistik över polisanmälningar om misshandel, inbrott, rån, stölder, fordonsstölder och mord från 26 städer i 22 länder.

Lima i Peru noterade en minskning med 78 procent jämfört med tiden före åtgärderna för att stoppa spridningen av coronaviruset. I spanska Barcelona föll brottsligheten med 76 procent.

Annons

– Globalt kan man absolut slå fast att lockdowns ledde till färre brott, säger Manne Gerell, forskare vid institutionen för kriminologi på Malmö universitet som ihop med kriminolog Robert Svensson lett den svenska delen av studien, till DN.

Just Malmö utgör dock ett undantag i studien. Där gick brottsligheten bara ned med 2 procent, lägst minskning av alla undersökta städer.

Näst minst viruseffekt hade Stockholm med 13 procent, enligt studien som publiceras i den vetenskapliga tidsskriften Nature Human Behaviour.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons