Annons

Vintergatan slukade spökstjärnor

Vetenskap • Publicerad 9 juni 2022
Vintergatans disk har högst sannolikt svalt stjärnor från en annan galax, vilket nu kunnat beläggas för första gången. Arkivbild.
Vintergatans disk har högst sannolikt svalt stjärnor från en annan galax, vilket nu kunnat beläggas för första gången. Arkivbild.Foto: Peter Komka/MTI/AP/TT

Vår galax Vintergatan är starkt misstänkt för att glufsat i sig en grupp "spökstjärnor" för drygt tio miljarder år sedan. Stjärnorna kommer med största sannolikhet från en hittills okänd så kallad bebisgalax, rapporterar astronomer i Lund.

De gjorde sitt överraskande fynd under en studie av Vintergatans tillkomst som är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Astrophysical Journal.

Annons

"Vi har hittat spår av en mindre galax som slukats av Vintergatan. Denna intergalaktiska relik gav sig indirekt till känna genom en population tio miljarder år gamla stjärnor i Vintergatans disk. Det är första gången man hittat så gamla stjärnor som visar tecken på att komma från en annan galax", säger astronomiforskaren Diane Feuillet, som lett studien, i ett pressmeddelande från Lunds universitet.

Vintergatan består av tre stora delar: en disk (där vår sol finns), en halo och en central del. Tidigare är det känt att stjärnor från andra galaxer har dragits in i halon, för ungefär lika länge sedan.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons