Annons

Stor insats ska rädda vilsen vitval

Frankrike • Publicerad 9 augusti 2022
Vitvalen ska flyttas till en bassäng med saltvatten.
Vitvalen ska flyttas till en bassäng med saltvatten.Foto: Sea Shepherd via AP

I Frankrike har försöket att rädda en undernärd och vilsekommen vitval inletts. Tanken är att lyfta valen till ett fordon som ska frakta den till en saltvattenbassäng vid havet för vård.

Dykare, veterinärer och ett 40-tal brandmän ingår i den runt 80 man starka insatsstyrkan som leds av organisationen Sea Shepherd France. Arbetet sker under natten då det är svalare.

Annons

Men att flytta valen är riskabelt. Enligt organisationen kan valen dö av stress. Samtidigt kommer den inte att klara sig länge till i det varma sötvattnet i Seine.

– Det blir en kamp mot klockan, säger Lamya Essemlali, ordförande för Sea Shepherd France, till nyhetsbyrån AP.

Om den närmare fyra meter långa och 800 kilo tunga valen svarar på behandlingen kommer den att återbördas till öppet hav.

Vitvalen upptäcktes i Seine i förra veckan och har sedan tagit sig till en sluss cirka 70 kilometer från Paris. Vitval, eller beluga, finns i naturliga fall i arktiska vatten utanför Alaskas, Kanadas och Rysslands kuster.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons