Annons

"Vilsna" laxar hittade nytt hem i skånsk å

I jakten på förökning verkar laxarna ha simmat till "fel" vattendrag.
Snedsteget verkar dock ha varit lyckat – laxarna trivs utmärkt i Vege å i Skåne.
Djur • Publicerad 4 februari 2020
Efter att länge ha saknat lax verkar Vege å i nordvästra Skåne nu fått ett laxbestånd. Laxen på bilden är dock inte från Vege å utan från Mörrumsån, som mynnar ut i Blekinge. Arkivbild.
Efter att länge ha saknat lax verkar Vege å i nordvästra Skåne nu fått ett laxbestånd. Laxen på bilden är dock inte från Vege å utan från Mörrumsån, som mynnar ut i Blekinge. Arkivbild.Foto: Patric Söderström / TT

Till skillnad mot många andra vattendrag på den svenska västkusten har Vege å i nordvästra Skåne länge saknat lax, men 2006 dök arten plötsligt upp när länsstyrelsen inventerade ån.

– Vi kan inte utesluta att det har funnits lax där tidigare, men vattensystemet har inventerats regelbundet sedan 1987 och under en längre tid saknades lax, säger Kim Berndt, vattenhandläggare på länsstyrelsen i Skåne.

Annons

Frågan var dock varför Vege å helt plötsligt var attraktiv för laxarna och varifrån kom de? För att få ett svar på gåtan fick Sveriges lantbruksuniversitet i uppdrag att dna-testa Vege å-laxen och jämföra den med annan lax från västkusten och Östersjön.

Nu har provsvaren analyserats klart.

– Det verkar ha skett en naturlig etablering och inte genom exempelvis en olaglig utsättning av lax. Rent genetiskt liknar de andra laxbestånd från den svenska västkusten, vilket verkar logiskt, säger Kim Berndt.

Framför allt verkar de "felvandrande" laxarna komma från närliggande Rönne å och Ätran. Teorin är att laxarna helt enkelt simmat "fel" för att föröka sig.

Laxarna verkar dessutom trivas utmärkt i Vege å. Den genetiska variationen ser enligt dna-undersökningen ganska bra ut.

– Det är lovande. Annars kan man tänka sig att med ett nyetablerat bestånd kan det vara ganska få individer som har startat beståndet, vilket kan påverka den genetiska variationen negativt. Här verkar det ha kommit nya laxar i omgångar från närliggande vatten, säger Kim Berndt.

Daniel Kihlström/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons