Annons

Vilsen vitval siktad i Seine

En vitval som uppenbart kommit ur kurs har upptäckts i floden Seine, inte långt från Paris.
Frankrike • Publicerad 5 augusti 2022
Vitval, eller beluga, lever i arktiska vatten. Detta exemplar fotades dock vid ett akvarium i japanska Kamogawa. Arkivbild.
Vitval, eller beluga, lever i arktiska vatten. Detta exemplar fotades dock vid ett akvarium i japanska Kamogawa. Arkivbild.Foto: Itsuo Inouye/AP/TT

Vitval, eller beluga, lever normalt i arktiska vatten, men den här individen har tagit sig till en sluss i Seine, cirka 70 kilometer från den franska huvudstaden.

Både räddningstjänst och biologer befinner sig på plats för att hjälpa och observera valen. Enligt lokala myndigheter är man oroad för dess tillstånd eftersom däggdjuret till synes är "underviktigt" och har genomgått "hudförändringar", rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Annons

Valen, som observerades första gången i tisdags, har alltså tagit sig från Engelska kanalen och simmat upp i Seine ända till trakterna av Vernon. Myndigheterna i Normandie har uppmanat allmänheten att hålla avstånd så att belugan inte stressas. Planen är att försöka hålla djuret vid slussen för att sedan lotsa den mot Seines mynning.

Det är okänt hur stor belugan i Seine är, men en fullvuxen individ kan bli tre till fem meter lång – i sällsynta fall hela sju meter. Dess naturliga hemvist är alltså arktiska vatten utanför Alaskas, Kanadas och Rysslands kuster, men det händer ofta att den simmar mycket långa sträckor i jakt på föda. Den kan också klara en tid i sötvatten.

Franska Seine gästades för övrigt av en späckhuggare för ett par månader sedan. Späckhuggaren överlevde dock inte avstickaren, trots försök att lotsa den ut i havet.

För tre och ett halvt år sedan upptäcktes en vitval, som fick namnet Benny, i engelska Themsen, öster om London. Bennys vidare öden är okända, men den tros ha kunnat ta sig ut till havs igen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons