Annons

Villeneuve kritisk till nya damserien i racing

Den förre formel 1-världsmästaren Jacques Villeneuve gör ett gästspel på Ring Knutstorp. Och bland depåtält och autografsökande fans passade han på att kritisera den nya racingserien för kvinnor – W series.
Racing • Publicerad 4 maj 2019
Jacques Villeneuve kritiserar den nya kvinnliga racingserien W series. han tycker att kvinnor bör tävla med män.
Jacques Villeneuve kritiserar den nya kvinnliga racingserien W series. han tycker att kvinnor bör tävla med män.Foto: Anders Bjurö/TT

Jacques Villeneuve är på plats på Ring Knutstorp för att som gästförare mäta krafterna med den svenska racingeliten i Porsche Carrera Cup. Samtidigt har den nya racingserien, W series, premiär på Hockenheim i Tyskland. Bland chaufförerna finns bland andra den förra STCC-föraren Emma Kimiläinen. Villeneuve tycker inte att det är bra med en kvinnlig racingserie.

– Det finns många talangfulla kvinnliga racingförare. De kan köra lika snabbt som män. Men en egen serie för kvinnor, jag är inte säker på att det är positivt, säger han.

Annons

– Jag skulle vara mycket gladare om jag fick se kvinnor slå män i samma tävling.

Samtidigt talar historien sitt tydliga språk. I formel 1:s historia har bara två kvinnor verkligen kört F1-lopp. Den senaste var Lella Lombardi 1976.

– Problemet är att det inte finns så många kvinnor som vill bli racingförare. Inte så många försöker och då är det svårare att hitta talangerna, säger Villeneuve.

Får mothugg

Men han får direkt mothugg av Mikaela Åhlin-Kottulinsky, för dagen kallad drottningen av Knutstorp efter poleposition och heatseger.

– Om en serie för kvinnor kan skapa chanser för kvinnliga förare är jag för. Det krävs så mycket stöd för att ta sig hela vägen till formel 1, säger hon.

Hon menar att kvinnliga förare har svårare att få ihop en budget.

– Det är ett faktum att kvinnor har svårare att hitta finansiering. Om en serie för kvinnor kan ge större möjlighet för kvinnliga förare, då är det bra. Sen kan man säga att jag i princip håller med Villeneuve om att det vore bäst om alla kunde tävla på samma villkor. Men det gäller då inte bara på banan, utan hela vägen upp mot toppen.

Trivs bland fansen

Jacques Villeneuve såg annars ut att trivas bland fansen på Ring Knutstorp.

– Det här är racing som går tillbaka till rötterna. Det är det här jag älskar. bilarna, förarna, teamen, säger han efter att ha insupit atmosfären.

– Såna här banor byggs inte längre. Knutstorp är som en berg-och-dalbana. Det är fantasiskt, säger han lyrsikt.

Villeneuve är en gästförare som kom för att skapa uppmärksamhet för racingen i allmänhet och Carrera cup i synnerhet. Sen ville det sig inte riktigt för Villeneuve. I första heatet hamnade han i en avåkningszon efter en misslyckad omkörning. Det blev lite bättre i det andra med en femte plats.

Jonas Dagson/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons