Annons

"Vill inte att Erdogan kidnappar vår demokrati"

Den politiska vilden Amineh Kakabaveh har en nyckelroll. För att inte rösta för misstroende kräver hon att regeringen antar en hårdare linje mot president Recep Tayyip Erdogans Turkiet.
Politik • Publicerad 4 juni 2022
Den politiska vilden Amineh Kakabaveh, tidigare V, har en avgörande roll i riksdagen. Arkivbild.
Den politiska vilden Amineh Kakabaveh, tidigare V, har en avgörande roll i riksdagen. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

På Sverigedemokraternas initiativ hålls en misstroendeomröstning om justitieminister Morgan Johansson (S) på tisdag. Om ministern faller har statsminister Magdalena Andersson (S) sagt att hon tänker avgå.

Ännu har Kakabaveh inte bestämt sig för hur hon tänker rösta.

Annons

– Det beror på vad sossarna ger för besked under helgen, säger hon och tillägger att ett möte med Socialdemokraterna kommer att äga rum under lördagskvällen eller söndagen.

Flera krav

Amineh Kakabaveh vill att regeringen ställer flera krav på Turkiet i förhandlingarna om den svenska Natoansökan.

Det handlar om att Magdalena Andersson ska kräva frisläppandet av politiska fångar, stå på sig när det gäller ett vapenexportstopp mot Turkiet och att kurdiska organisationer inte ska terrorstämplas.

– Vi kan inte med ena handen leverera vapen och pengar och med andra handen stämpla folk som terrorister. Det är människor, minoriteter, som har räddat sig själva och skapat en säkerhet, vilket Turkiet inte vill ha. Det är viktigt för Sveriges säkerhet, Sveriges rykte. Det handlar inte om mig eller en viss grupp, det är inga särintressen, säger Kakabaveh.

"Hamnat i skottlinjen"

Hon är rädd att den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan ska påverka den svenska demokratin.

– Han ska inte ha åsikter om vem som sitter i riksdagen, vilka politiker vi har och vad tidningarna skriver. Han invaderar andra länder med Natos vapen. Det finns så mycket att säga, men då är Sverige helt tyst.

Kakabaveh betonar att hon inte är ansvarig för den potentiella regeringskrisen.

– Karusellen är skapad av Erdogan men också av SD. Jag har bara hamnat i skottlinjen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons